Vego

Fira en djurvänlig påsk – här hittar du recept på vegansk påskmat

 

Behöver du tips och inspiration inför påskmiddagen? Då har du hittat rätt! Här hittar du recept till fantastisk god, djurvänlig och vegansk påskmat. Alla recept och bilder är från Matmagasinet VEGO. Glad djurvänlig påsk önskar Djurrättsalliansen!

Vegosill med senap

Genom att förvälla auberginebitar får de en silliknande konsistens och passar perfekt i alla möjliga inläggningar. Här är en klassiker med senap.

1 aubergine
1 dl skånsk grovkornig senap
1 dl vanlig senap
1 dl rårörsocker
1 dl rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 knippe dill
1 purjolök
salt
svartpeppar

Skala auberginen och dela den i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten.
Blanda ihop senap, socker, olja och vinäger  i en skål. Finhacka dillen och strimla purjolöken. Vänd ner i senapssåsen tillsammans med auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.

 

Potatissallad med dillpesto

800 g potatis

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten så att den svalnar och dela sedan i mindre bitar.

Dillpesto
1 kruka färsk dill
1 dl pistagenötter, eller annan nöt
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
ev. ½ dl riven smakrik vegansk ost
salt

Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Blanda peston med potatisen och häll upp på ett serveringsfat.

 

Skagenröra

Skagenröra är en klassiker som passar utmärkt som förrätt eller tilltugg under en högtid som påsken!

Enklast är det att smula ner tofu, men vi valde att sjuda ett gäng auberginebitar och ha i. Du kan även göra samma sak med skivade champinjoner.

1 aubergine à 150 g
1,5 dl äggfri majonnäs
0,5 vegansk crème fraîche, t ex Oatly iFraiche
2 msk röd tångkaviar
0,5 rödlök, finhackad
0,5 dl dill, finhackad
1 citron, saften
salt
svartpeppar

Skala auberginen och skär i mindre bitar. Sjud dem i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
Skölj auberginebitarna i kallt vatten och krama ur så mycket vätska du kan. Lägg ner i en skål.
Blanda ner majonnäs, crème fraîche, tångkaviar, rödlök, dill, citronsaft, salt och peppar. Klart!

 

Saffransmorötter med kikärter

8 personer på en buffé

1 gul lök
2 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
500 g morötter
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
1 tsk agavesirap eller strösocker
salt
svartpeppar
0,5 dl finhackad dill

Hacka den gula löken fint och fräs mjuk i olivoljan. Tillsätt saffran och rör runt. Skiva morötterna i tunna slantar och vänd ner. Låt fräsa med i några minuter tills de mjuknar något. Häll av spadet från kikärterna och skölj. Blanda ner i pannan tillsammans med agavesirap, salt och svartpeppar. Avsluta med dillen. Låt svalna.

 

Frasiga zucchini bollar med pinjenötter

De här gröna bollarna är inte bara ett färgglatt inslag utan gör sig även bra både varma och kalla.

1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2,5 dl mixade brödsmulor
1 zucchini à 300 g
1 rödlök
0,5 dl majsstärkelse
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
salt
svartpeppar

Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i vatten. Mixa fint i en matberedare och skrapa sedan ner i en bunke. Blanda ner brödsmulorna. Riv zucchinin fint på ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka rödlöken fint. Blanda ner zucchini, rödlök, majsstärkelse, olivolja, rostade pinjenötter, salt och svartpeppar. Rulla till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olja.

 

Medelhavspaj med soltorkade tomater

Den här frestande sojafärspajen med soltorkade tomater, oliver och rosmarin kommer få alla på fall. Strö gärna över lite pepprig ruccola precis före servering.

6 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt smör
3 msk vatten

Pajfyllning
400 g sojafärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl havre- eller sojagrädde
5 soltorkade tomater, hackade
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 dl riven vegansk ost
0,5 dl oliver, halverade
1 ask, 250 g, cocktailtomater, halverade

Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med mjölet i en bunke. När du har fått en hyfsat grynig massa tillsätter du vattnet och knådar snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform. Pricka med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.

Pajfyllning
Stek sojafärsen i lite olja. Låt löken steka med i några minuter. När löken har mjuknat och fått lite färg till­sätter du grädden och låter koka in. Rör ner de soltorkade tomaterna tillsam­mans med rosmarin och salt.
Häll ner pajfyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv osten och strö den över fyll­ningen. Sprid ut oliver och tomater över osten. Grädda pajen i 25 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg. Servera pajen varm, ljummen eller kall.

 

Trifle med citronmousse, hallon och ingefärskakor

4 portioner

Ingefärskakor, 25 st
100 g rumstempererat mjölkfritt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära

Citronmousse
0,75 dl gelésocker
1 citron, rivet skal och saft
1,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy

Dekoration
250 g färska hallon
ingefärskakor

Ingefärskakor
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör, strösocker och sirap i en bunke. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och ingefära i en annan. Arbeta sedan ner mjölblandningen i smöret. Nyp ihop till en
smidig deg och dela i tre delar. Rulla ut till långa rullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck sedan ett fint mönster med en gaffel. Grädda kakorna i 12-15 minuter. Ta ut och skär dem i snittar innan du låter dem svalna helt.

Citronmousse
Blanda gelésocker och citronsaft i en kastrull. Värm tills sockret smälter. Ta kastrullen från plattan och rör ner det rivna citronskalet. Vispa grädden fast och fluffig tillsammans med vaniljsockret. Vänd ner socker/citron-blandningen i grädden.

Krossa hälften av ingefärskakorna (resten får du äta upp senare eller frysa in). Varva ingefärskakor, citronmousse och färska hallon i vackra serveringsglas eller skålar. Servera!

 

Magisk påsktårta med godisgömma

Saftiga chokladbottnar, kokosfrosting, färgade kokosflingor…och en gigantisk godisgömma! Den här tårtan är helt enkelt magisk och kommer generera många leenden.

12 bitar

Tårtbotten
4 ½ dl vetemj
öl
3,5 dl str
ösocker
1 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2,5 dl växtbaserad mj
ölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl kokosmjölk
150 g smält mjölkfritt smör

Kokosfrosting
150 g kokosolja
150 g rumstempererat mjölkfritt smör

4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ dl kokosmjölk

Dekoration
2 dl kokosflingor
n
ågra droppar gul karamellfärg
2 dl blandat godis

Tårtbotten
1. S
ätt ugnen på175 grader.
2. Sm
öra och mjöla tvåbakformar, ca 20 cm i diameter.
3. Sikta ner vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.
4. Vispa ner lite mjölk och kokosmjölk i taget och avsluta med det smälta smöret. Fortsätt att vispa tills du har en slät smet utan klumpar.
5. F
ördela smeten i de förberedda bakformarna. Grädda i ca 35 minuter eller tills kakornaär torra i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

Kokosfrosting
1. Vispa ihop samtliga ingredienser med en elvisp. Vispa i minst 3 minuter s
åatt du får en riktigt fluffig frosting.

Färgade kokosflingor
1. H
äll ner kokosflingorna i en plastpåse tillsammans med några droppar gul karamellfärg. Skaka runt såväl du kan såatt kokosen blir vackert gul.

Sätta ihop tårtan
1. Ta ut en rundel i mitten av varje tårtbotten, ca 5 cm i diameter. Använd ett kakmått eller glas.
2. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Bred ut ett lager frosting över. Lägg på nästa tårtbotten.
3. Täck hela tårtan med frosting. Strö över kokosflingorna och pressa fast lätt.
4. Fyll hålrummet med godis.

Fler nyheter
Djurförsök

Personal på SLU riktar kritik mot djurförsökscentret SWECCLIM

I mitten av juli kunde Djurrättsalliansen avslöja att det i Sverige planeras för ett nytt djurförsökscenter för försök på stora djur som hundar, katter, grisar och apor. Projektet kallas SWECCLIM och samordnare är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nu riktas kraftig intern kritik inom SLU mot djurförsökscentret i samband med en artikel publicerad av Upsala Nya Tidning.

Läs mer
Djurförsök

Linköpings universitet vill utsätta djur för skottskador

Linköpings universitet är ett av fem universitet samt en myndighet som är inblandade i det nya djurförsökscentret SWECCLIM som planeras i Sverige. Ansvariga för centret har hävdat att syftet med projektet är att minska och ersätta djurförsöken, men Djurrättsalliansen har tagit del av ett mejl från Linköpings universitet till Sveriges lantbruksuniversitet som inte alls nämner detta. Istället beskrives olika typer av djurförsök som skulle kunna utföras på Linköpings universitet, bland annat skottskador av djur.

Läs mer
Köttindustrin

Svenskt kött får EU-bidrag för att få unga att äta fler grisar

Branschorganisationen Svenskt kött får nu EU-bidrag för att driva en kampanj som absurt nog kallas ”Gilla gris”. Syftet med kampanjen är att få unga att äta fler grisar och öka köttkonsumtionen. Nu behövs din hjälp för att visa grisarnas verklighet inom grisindustrin.

Läs mer