Päls

Över en halv miljon rävskinn såldes i helgen

Kommer ni ihåg de fruktansvärda bilderna på de finska blårävarna, med skinn så stora att de varken kunde se eller röra sig? Idag avslutas pälsauktionen Saga furs i finska Vanda, där rävskinnen i helgen auktionerades ut. Trots en nedgång av priserna sedan förra året såldes nästan alla de 560 000 blårävsskinn som fanns på plats. I snitt såldes rävarnas pälsar för 65 euro styck. Priset på de 40 000 silverrävskinn som såldes steg med 10 procent sedan auktionen i december. Auktionen av de tre miljoner minkskinn som har fraktats till Vanda avslutas idag, tisdag. Saga furs håller fyra auktioner per år – marsauktionen är den största.

Flera gånger har den finska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille avslöjat den finska pälsindustrin genom att ta sig in och filma på pälsfarmerna. I augusti förra året släppte organisationen fasansfulla bilder på blårävar som vuxit så enormt på grund av aveln att de hade svårt att röra sig och pälsen hängde i tjocka veck. Många av rävarna hade även problem med sina ben och flera av dem led av ögoninflammation. Materialet smygfilmades på fem olika farmer i Österbotten och visar att det inte rör sig om undantagsfall då allt fler pälsar som säljs på de internationella pälsauktionerna är allt större. Film och bilder kan du se här nedan.

Vi i Djurrättsalliansen arbetar precis som Oikeutta eläimille med att dokumentera inne på pälsfarmerna – fast i Sverige. I Sverige har vi inte längre några rävfarmer, men fortfarande drygt 70 minkfarmer. Se vår omfattande dokumentation från de svenska minkfarmerna.

Över 95 procent av Finlands 900 pälsfarmer finns i de österbottniska landskapen. Enligt de senaste exportsiffrorna, som är från 2016, är värdet av den finska pälsexporten 300 miljoner euro. En siffra som halverades jämfört med år 2015 då värdet var 600 miljoner euro – men tyvärr är den globala efterfrågan på pälsskinn fortfarande stor. De flesta europeiska mink- och rävskinn säljs till Kina.

Saga furs använder sig av International Fur Trade Federations uttryck ”Origin assured” där de menar att köpare får en garanti på att pälsen kommer från djur som behandlats ”humant”. Djurrättsorganisationen PETA har en kampanj, med namnet ”Cruelty assured”, som visar hur fruktansvärt det faktiskt ser ut på de farmer som Saga furs och andra pälsföretag stämplar som ”humana”. I PETAs film finns bland annat Djurrättsalliansens material från svenska minkfarmer med. Även film från bland annat Danmark, Polen och Norge finns med.

I januari meddelande Norges regering att den norska pälsindustrin ska avvecklas. Nu är det dags att Sverige, och självklart även resten av världen, följer efter. Hjälp oss att stänga de svenska minkfarmerna genom att skriva under vår protestlista.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer