Jakt

Norge vill döda fler valar än någonsin – trots internationellt förbud

Varje år dödas hundratals vikvalar i haven utanför Norge. Valarna skjuts med harpun och plågas ofta i timmar innan de dör. Omvärlden har länge klagat på Norges kommersiella valjakt, som dödar fler valar än Japan och Island tillsammans. De tre länderna fortsätter att år efter år trotsa de internationella förbud som finns mot valjakt.

I år har Norge höjt kvoten för antalet vikvalar som får dödas till 1 278 stycken – en höjning med 28 procent från förra årets kvot på 999 valar. 2016 års kvot låg på 880 valar och 2014 låg den på 729 valar, som då var det högsta antalet sedan den kommersiella valfångsten inleddes i Norge 1993. I år planerar Norge alltså att slakta fler valar än någonsin.

De flesta valarter är i dag mer eller mindre utrotningshotade, och i september förra året uppmanade EU-parlamentet Norge att stoppa all valfångst som pågår trots de internationella förbuden.

Färre och färre människor äter valkött, då det anses grymt att döda de utrotningshotade däggdjuren. Det betyder att valköttet blir svårare att sälja. De flesta länder har importförbud av valkött, men en del av det norska valköttet exporteras till Japan. Men 2014 hade ändå 200 ton inte gått att sälja, trots att branschorganisationen Norsk Hval har fått statliga pengar för att öka intresset för norskt valkött. Den norska regeringen finansierar också en rad projekt för att kunna använda valköttet till bantningsmedel, mediciner och skönhetsprodukter.

2016 avslöjades det att 113 ton vikvalsprodukter (motsvarande 75 vikvalar) hade köpts av Norges största tillverkare av djurfoder för den norska pälsindustrin. Valarna blev alltså foder till minkar och rävar som föds upp för sin päls. Norges pälsdjursuppfödning är dock på väg att läggas ner, läs mer om det här.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer