Sverige

Köttätandet i Sverige minskar

Förra året skedde en kraftig nedgång av hur mycket kött som äts i Sverige, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Minskningen ligger på 2,2 kilo per person jämfört med året innan – det är den största minskningen på över 25 år.

Köttätandet i Sverige ökade länge varje år. Från 1990 till 2017 var ökningen över 40 procent. De senaste åren har köttätandet legat runt 87,5 kilo per person och år. 2016 låg siffran på 85,7 kilo per person och 2017 hade det gått ner till 85,5 kilo. Siffran står för slaktvikten, köttet som faktiskt äts är ungefär hälften av den vikten. Kött från kor minskade mest, med 1,1 kilo per person. Griskött minskade med 0,8 kilo och fågel med 0,4 kilo. Det enda djur som det har ätits mer av är lamm, som ökade med 0,1 kilo per person. Exakt hur mycket kött som äts i Sverige per person kan ni läsa längre ner.

I tisdags publicerade Aftonbladet vår text om varför vi borde sluta se djur som produkter. Läs den här.

Vi i Djurrättsalliansen vet hur fruktansvärd den svenska köttindustrin är. Vi har besökt hundratals svenska grisfarmer och har även tagit jobb på slakterier för att kunna visa djurens verklighet. Djurrättsalliansen märker varje dag av hur människor börjar ifrågasätta sitt köttätande efter att ha sett våra filmer från de svenska djurfabrikerna.

De nya siffrorna får oss att känna hopp inför framtiden! Den 9 juni arrangerar vi den tolfte Vegomässan på Nackastrandsmässan i Stockholm – en heldag där vego är norm.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (källa Jordbruksverket):
Griskött 32,7
Nötkött 24,5
Fågel  23,2
Lamm 1,9
Övrigt  3,2

År 2016 var motsvarande siffror:
Griskött 33,5
Nötkött 25,6
Fågel  23,6
Lamm 1,8
Övrigt  3,2

Fler nyheter
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Läs mer
Sverige

”Kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa lidandet”

Regeringen har meddelat att de vill utreda frågan om kameraövervakning på svenska slakterier. Det är en direkt följd av det djurplågeri som Djurrättsalliansen avslöjade på ett svenskt KRAV-slakteri i januari 2021. Utredningen är ett erkännande från statligt håll att djur trots kontroller plågas vid slakt. Men kameraövervakning riskerar att inge konsumenter en falsk trygghet och därmed bidra till djurens lidande.

Läs mer
Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor.

Läs mer