Sverige

Köttätandet i Sverige minskar

Förra året skedde en kraftig nedgång av hur mycket kött som äts i Sverige, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Minskningen ligger på 2,2 kilo per person jämfört med året innan – det är den största minskningen på över 25 år.

Köttätandet i Sverige ökade länge varje år. Från 1990 till 2017 var ökningen över 40 procent. De senaste åren har köttätandet legat runt 87,5 kilo per person och år. 2016 låg siffran på 85,7 kilo per person och 2017 hade det gått ner till 85,5 kilo. Siffran står för slaktvikten, köttet som faktiskt äts är ungefär hälften av den vikten. Kött från kor minskade mest, med 1,1 kilo per person. Griskött minskade med 0,8 kilo och fågel med 0,4 kilo. Det enda djur som det har ätits mer av är lamm, som ökade med 0,1 kilo per person. Exakt hur mycket kött som äts i Sverige per person kan ni läsa längre ner.

I tisdags publicerade Aftonbladet vår text om varför vi borde sluta se djur som produkter. Läs den här.

Vi i Djurrättsalliansen vet hur fruktansvärd den svenska köttindustrin är. Vi har besökt hundratals svenska grisfarmer och har även tagit jobb på slakterier för att kunna visa djurens verklighet. Djurrättsalliansen märker varje dag av hur människor börjar ifrågasätta sitt köttätande efter att ha sett våra filmer från de svenska djurfabrikerna.

De nya siffrorna får oss att känna hopp inför framtiden! Den 9 juni arrangerar vi den tolfte Vegomässan på Nackastrandsmässan i Stockholm – en heldag där vego är norm.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (källa Jordbruksverket):
Griskött 32,7
Nötkött 24,5
Fågel  23,2
Lamm 1,9
Övrigt  3,2

År 2016 var motsvarande siffror:
Griskött 33,5
Nötkött 25,6
Fågel  23,6
Lamm 1,8
Övrigt  3,2

Fler nyheter
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer
Djurförsök

KI har köpt in 20 nya apor

De senaste tre åren har Karolinska Institutet (KI) dödat nästan 50 av de apor de utnyttjat i djurförsök. Djurrättsalliansen kan nu även berätta att KI under 2022 köpte in 20 nya apor, vilket innebär att 55 apor just nu befinner sig på Astrid Fagræus laboratorium, Nordens enda anläggning för djurförsök på primater.

Läs mer