Sverige

Köttätandet i Sverige minskar

Förra året skedde en kraftig nedgång av hur mycket kött som äts i Sverige, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Minskningen ligger på 2,2 kilo per person jämfört med året innan – det är den största minskningen på över 25 år.

Köttätandet i Sverige ökade länge varje år. Från 1990 till 2017 var ökningen över 40 procent. De senaste åren har köttätandet legat runt 87,5 kilo per person och år. 2016 låg siffran på 85,7 kilo per person och 2017 hade det gått ner till 85,5 kilo. Siffran står för slaktvikten, köttet som faktiskt äts är ungefär hälften av den vikten. Kött från kor minskade mest, med 1,1 kilo per person. Griskött minskade med 0,8 kilo och fågel med 0,4 kilo. Det enda djur som det har ätits mer av är lamm, som ökade med 0,1 kilo per person. Exakt hur mycket kött som äts i Sverige per person kan ni läsa längre ner.

I tisdags publicerade Aftonbladet vår text om varför vi borde sluta se djur som produkter. Läs den här.

Vi i Djurrättsalliansen vet hur fruktansvärd den svenska köttindustrin är. Vi har besökt hundratals svenska grisfarmer och har även tagit jobb på slakterier för att kunna visa djurens verklighet. Djurrättsalliansen märker varje dag av hur människor börjar ifrågasätta sitt köttätande efter att ha sett våra filmer från de svenska djurfabrikerna.

De nya siffrorna får oss att känna hopp inför framtiden! Den 9 juni arrangerar vi den tolfte Vegomässan på Nackastrandsmässan i Stockholm – en heldag där vego är norm.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (källa Jordbruksverket):
Griskött 32,7
Nötkött 24,5
Fågel  23,2
Lamm 1,9
Övrigt  3,2

År 2016 var motsvarande siffror:
Griskött 33,5
Nötkött 25,6
Fågel  23,6
Lamm 1,8
Övrigt  3,2

Fler nyheter
Päls

Kom på fackeltåg mot pälsindustrin

Pälsindustrin världen över dödar årligen 100 miljoner djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp för att gasas ihjäl och flås. Låt oss visa att vi är många som står på djurens sida och vill se ett slut på djurplågeriet. Kom på Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin – lördagen den 26 november i Göteborg.

Läs mer
Djurparker

Lejonungar avlivade – Parken Zoo svarar inte på varför

2020 föddes fem asiatiska lejonungar, en art som klassas som starkt hotad, på Parken Zoo i Eskilstuna – i april 2021 var alla ungarna döda. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, som har valt att inte svara på frågor om varför lejonungarna avlivades. Totalt dog 77 djur på Parken Zoo under förra året, en tredjedel av dem tillhörde hotade arter.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – ännu inget åtal i ”slakteriskandalen”

Nu har det gått över 20 månader sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett skånskt KRAV-slakteri. Materialet visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängdes omedelbart och personalen anmäldes – men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer