Sverige

Köttätandet i Sverige minskar

Förra året skedde en kraftig nedgång av hur mycket kött som äts i Sverige, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Minskningen ligger på 2,2 kilo per person jämfört med året innan – det är den största minskningen på över 25 år.

Köttätandet i Sverige ökade länge varje år. Från 1990 till 2017 var ökningen över 40 procent. De senaste åren har köttätandet legat runt 87,5 kilo per person och år. 2016 låg siffran på 85,7 kilo per person och 2017 hade det gått ner till 85,5 kilo. Siffran står för slaktvikten, köttet som faktiskt äts är ungefär hälften av den vikten. Kött från kor minskade mest, med 1,1 kilo per person. Griskött minskade med 0,8 kilo och fågel med 0,4 kilo. Det enda djur som det har ätits mer av är lamm, som ökade med 0,1 kilo per person. Exakt hur mycket kött som äts i Sverige per person kan ni läsa längre ner.

I tisdags publicerade Aftonbladet vår text om varför vi borde sluta se djur som produkter. Läs den här.

Vi i Djurrättsalliansen vet hur fruktansvärd den svenska köttindustrin är. Vi har besökt hundratals svenska grisfarmer och har även tagit jobb på slakterier för att kunna visa djurens verklighet. Djurrättsalliansen märker varje dag av hur människor börjar ifrågasätta sitt köttätande efter att ha sett våra filmer från de svenska djurfabrikerna.

De nya siffrorna får oss att känna hopp inför framtiden! Den 9 juni arrangerar vi den tolfte Vegomässan på Nackastrandsmässan i Stockholm – en heldag där vego är norm.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (källa Jordbruksverket):
Griskött 32,7
Nötkött 24,5
Fågel  23,2
Lamm 1,9
Övrigt  3,2

År 2016 var motsvarande siffror:
Griskött 33,5
Nötkött 25,6
Fågel  23,6
Lamm 1,8
Övrigt  3,2

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer