Sverige

Köttätandet i Sverige minskar

Förra året skedde en kraftig nedgång av hur mycket kött som äts i Sverige, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Minskningen ligger på 2,2 kilo per person jämfört med året innan – det är den största minskningen på över 25 år.

Köttätandet i Sverige ökade länge varje år. Från 1990 till 2017 var ökningen över 40 procent. De senaste åren har köttätandet legat runt 87,5 kilo per person och år. 2016 låg siffran på 85,7 kilo per person och 2017 hade det gått ner till 85,5 kilo. Siffran står för slaktvikten, köttet som faktiskt äts är ungefär hälften av den vikten. Kött från kor minskade mest, med 1,1 kilo per person. Griskött minskade med 0,8 kilo och fågel med 0,4 kilo. Det enda djur som det har ätits mer av är lamm, som ökade med 0,1 kilo per person. Exakt hur mycket kött som äts i Sverige per person kan ni läsa längre ner.

I tisdags publicerade Aftonbladet vår text om varför vi borde sluta se djur som produkter. Läs den här.

Vi i Djurrättsalliansen vet hur fruktansvärd den svenska köttindustrin är. Vi har besökt hundratals svenska grisfarmer och har även tagit jobb på slakterier för att kunna visa djurens verklighet. Djurrättsalliansen märker varje dag av hur människor börjar ifrågasätta sitt köttätande efter att ha sett våra filmer från de svenska djurfabrikerna.

De nya siffrorna får oss att känna hopp inför framtiden! Den 9 juni arrangerar vi den tolfte Vegomässan på Nackastrandsmässan i Stockholm – en heldag där vego är norm.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (källa Jordbruksverket):
Griskött 32,7
Nötkött 24,5
Fågel  23,2
Lamm 1,9
Övrigt  3,2

År 2016 var motsvarande siffror:
Griskött 33,5
Nötkött 25,6
Fågel  23,6
Lamm 1,8
Övrigt  3,2

Fler nyheter
Köttindustrin

Enormt genomslag för avslöjandet om Kronfågels kläckeri

Den 4 december offentliggjorde Djurrättsalliansen unikt filmmaterial från Kronfågels kläckeri. TV4 publicerade bilderna, som har fått ett enormt genomslag. I medier och samhällsdebatt pratas nu om vem som bär ansvaret för misären på kläckeriet, och hur man ska lösa problemet. Men Djurrättsalliansen, organisationen som står bakom avslöjandet, tycker att den viktigaste frågan har uteblivit. 

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Läs mer
Köttindustrin

Revealed: Misery at Sweden’s largest chicken producer’s hatchery

Through an undercover investigation, Djurrättsalliansen can now reveal what the first day of a chicken’s life in the Swedish chicken industry looks like. They are tossed around in a machine, thrown onto conveyor belts, eat each other and are left to suffer for hours.

Läs mer
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer