Sverige

107 miljoner djur dödades i Sverige förra året

Nu har de årliga siffrorna över hur många djur som slaktas i Sverige kommit från Jordbruksverket. Rapporten visar att under 2017 dödades 107 miljoner djur på svenska slakterier. Det är en miljon fler än året innan och motsvarar tio slaktade djur per människa. I den siffran ingår varken fiskar eller importerat kött. 

Under flera år har Djurrättsalliansen dokumenterat svenska djurfabriker och slakterier för att visa djurens verklighet. Se vår dokumentation här.

Nedan följer en sammanfattning av vad Jordbruksverkets nya siffror visar:

Mjölkproduktionen i Sverige var 2017 den lägsta på tio år. Även äggproduktionen har minskat en aning efter flera års kraftig ökning. Något färre kor (5000, -1 %) har fått en kniv i strupen på svenska slakterier, men något fler grisar (50 000, +2 %) och får (10 000, +4 %) har dödats. Totalt sett kommer närmare hälften (45 %) av köttet från grisar, men över 90 procent av alla djur som slaktas i Sverige är kycklingar. Totalt dödades 107 165 590 djur på svenska slakterier under 2017, vilket är en miljon fler än 2016. Jämfört med hur mycket framförallt kycklingslakten brukar öka varje år är det här att betrakta som en utplaning.

Slakten av hästar har minskat under några år och ligger nu på lite drygt 2 000 djur, mot 3-4 000 tidigare år. Hästar är de enda djur i statistiken som inte föds upp för livsmedelsproduktion och därför säger de här siffrorna inte så mycket. Många hästar kan ha skickats utomlands för slakt. Även slakten av höns, det vill säga tidigare värphönor, är missvisande eftersom en stor del av hönorna inte slaktas på slakteri för humankonsumtion utan avlivas på gården och eldas upp eller mals ner till minkfoder.

Fiskar ingår inte överhuvudtaget i statistiken, inte ens de fiskar som föds upp på land och slaktas på fiskslakterier. För dem finns ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas som individer utan bara i kilo. Uppskattningsvis handlar det om flera miljoner individer från fiskodlingar och många miljarder från det svenska fisket.

Här kan du läsa mer om Jordbruksverkets statistik. 

Det behöver inte vara såhär. Vi människor behöver inte föda upp, utnyttja och döda andra djur för att få mat. Här får du tips och inspiration till en djurvänlig livsstil.

Här kan du läsa vår debatt i Aftonbladet gällande antalet dödade djur 2017.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer