Jakt

Vår respons på Schulmans krönika om jakt

I en krönika i Expressen skriver Alex Schulman om jakt. Han skriver om hur han själv varit med vid jakt två gånger i sitt liv och berättar bland annat om lagbrott och skadeskjutna djur.

Schulman beskriver hur andjakt går till. Hur änder föds upp med enda syftet att dödas. De matas tills de blir lagom flygtunga och sedan skadeskjuts de medvetet innan de dödas. Med orden ”förbjud skiten” avslutar Schulman sin krönika. Vi tycker att det är bra och viktigt att detta grymma djurplågeri lyfts och diskuteras. Men vi ställer oss frågan vad skillnaden egentligen är mellan de djur som utnyttjas och dödas vid nöjesjakt och de miljontals djur som årligen föds upp i djurfabriker och dödas på slakterier. Här är vår respons på Schulmans krönika:

“Det är bara sjukt och perverterat”, skriver Alex Schulman om jakt i sin krönika. Jag kan bara hålla med. Att drivas av en vilja att döda någon är minst sagt märkligt. Jag är helt enig med Schulman om att all jakt borde förbjudas. 

Samtidigt ligger det förstås något i hans jagande kompis kommentar, att den som äter kött inte riktigt kan klaga över att djur dödats. För precis lika grymt, onödigt och sjukt som jakten är det som sker på djurfabriker och slakterier varje dag. Änderna på en av de jakter Schulman var med på hade fötts upp bara för att dödas, matats med precision för allra bästa resultat och dödades med en extra plågsam metod för optimal utdelning. Exakt samma saker kan sägas om grisarna i köttindustrin. Varenda gram foder är beräknat, till och med deras gener är noggrant selekterade för maximal avkastning. I grisfabrikerna föds grisarna upp på löpande band och lever ständigt inomhus i små betongboxar. Vardagen består av trängsel, stress och tristess. Efter ett halvårs tillväxt i raketfart tvingas de ombord på en lastbil som kör till det slakteri som betalar bäst. Framme på slakteriet “bedövas” grisarna med koldioxid, en gas som får dem att skrika, klättra på varandra, kippa efter luft och slutligen kollapsa med svidande luftvägar och upplevelsen av att kvävas till döds. Det är så praktiskt och billigt med koldioxid, nämligen. Efter det dödas de genom att de får halsen avskuren. Detta gäller inte bara grisar utan alla djur inom livsmedelsindustrin, de lever enbart för att dödas. Eller för att vi först ska kunna ta så mycket ägg och mjölk som möjligt från dem innan de dödas. 

Cynismen och den totala bristen på respekt för liv genomsyrar djuruppfödningen och djurindustrierna i lika stor grad som nöjesjakten. Båda sätten att utnyttja och döda andra djur går ut på att sätta sina egna smak- eller nöjesupplevelser över andra varelsers hela tillvaro och liv. I det ena fallet blundar vi för dödandet, i det andra längtar vi efter det. Vilket som är sjukast är svårt att avgöra. I mina ögon är det en sak som är säker – att utnyttja och döda andra djur för våra egna intressens skull är oetiskt och inte försvarbart oavsett hur det görs. 

Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen

Se vår dokumentation från svenska djurindustrier

Under många år har Djurrättsalliansen dokumenterat svenska djurfabriker och slakterier. Vårt material från hundratals svenska grisfabriker hittar du på sidan Ett liv som gris. Våra bilder och filmer från slakterier och djurfabriker med kor, kycklingar, hönor och fiskar hittar du på Djurfabriken.

Fler nyheter
Djurförsök

Personal på SLU riktar kritik mot djurförsökscentret SWECCLIM

I mitten av juli kunde Djurrättsalliansen avslöja att det i Sverige planeras för ett nytt djurförsökscenter för försök på stora djur som hundar, katter, grisar och apor. Projektet kallas SWECCLIM och samordnare är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nu riktas kraftig intern kritik inom SLU mot djurförsökscentret i samband med en artikel publicerad av Upsala Nya Tidning.

Läs mer
Djurförsök

Linköpings universitet vill utsätta djur för skottskador

Linköpings universitet är ett av fem universitet samt en myndighet som är inblandade i det nya djurförsökscentret SWECCLIM som planeras i Sverige. Ansvariga för centret har hävdat att syftet med projektet är att minska och ersätta djurförsöken, men Djurrättsalliansen har tagit del av ett mejl från Linköpings universitet till Sveriges lantbruksuniversitet som inte alls nämner detta. Istället beskrives olika typer av djurförsök som skulle kunna utföras på Linköpings universitet, bland annat skottskador av djur.

Läs mer
Köttindustrin

Svenskt kött får EU-bidrag för att få unga att äta fler grisar

Branschorganisationen Svenskt kött får nu EU-bidrag för att driva en kampanj som absurt nog kallas ”Gilla gris”. Syftet med kampanjen är att få unga att äta fler grisar och öka köttkonsumtionen. Nu behövs din hjälp för att visa grisarnas verklighet inom grisindustrin.

Läs mer