Internationellt

Delfinarium i Japan lägger ner

Inubasaka Marine Park, som öppnades 1974 i Japan, stänger. Anledningen är en kraftig nedgång i antalet besökare under de senaste åren. Tidigare besökte 300 000 personer delfinariet om året, vilket har sjunkit till 50 000 personer per år. I nuläget är det oklart vad som kommer att hända med delfinerna, men tyvärr är det sannolikt att de kommer att flyttas till ett annat delfinarium. Det fallande antalet besökare i parken hänger troligen ihop med att människor blivit allt mer medvetna om de sorgliga liv som de vattenlevande djuren har i fångenskap. Allt fler människor ser att delfiner i fångenskap inte är några glada djur och att det inte är något nöje att se dem tvingas utföra konster för oss.

Verkligheten bakom delfinarier och marinparker innebär lidande och djurplågeri. Djur fångas i det vilda och tas ifrån sina familjer. Sedan tvingas de att leva hela sina liv instängda i små, sterila bassänger för att kunna uppträda för oss människor. Livet i en bassäng är raka motsatsen till livet i havet.

I Sveriges finns fortfarande Kolmårdens delfinarium, som varit delaktiga i viltfångst av delfiner. Sedan de öppnade har omkring 60 delfiner dött där. Några av dödsorsakerna har varit kvicksilverförgiftning, angripna lungor, kollision med poolväggen, kroniska lungskador, kraftig avmagring och för att ha ätit härsken fisk.

Kolmårdens delfinarium

Kolmården själva försöker ge sken av att delfinerna de håller i fångenskap handlar om bevarande och utbildning. Sanningen är att delfiner i fångenskap drar in stora pengar. Anledningen till att delfinariet finns är för erbjuda människor en delfinshow i underhållningssyfte. Det enda vi lär oss av att se en delfin utföra konster i fångenskap är att det är acceptabelt med fångst och utnyttjande av djur. Och de som betalar priset är delfinerna som vi tagit från deras familjer och från deras hem i havet.

En av de små bassänger delfinerna på Kolmården lever hela sina liv i.

Lyckligtvis förändras synen på att använda marina däggdjur i underhållningssyfte. Nu senast i Japan och tidigare har det berömda Sea World i USA upphört med sin uppfödning av späckhuggare och även meddelat att de upphör med shower. I vårt grannland Finland har det sista delfinariet stängt och nyligen meddelade även National Aquarium i Maryland, USA, att deras delfiner ska flyttas till ett så kallat seaside sanctuary, ett inhägnat område i öppet vatten. Vi hoppas att Sverige tar efter!

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer