Djurparker

Ytterligare en delfin född i fångenskap

För mer än tre veckor sedan, den 4 januari, föddes ytterligare en delfin i fångenskap på Kolmårdens delfinarium. Först nu går djurparken ut med nyheten genom ett pressmeddelande. Den nyfödda kalven är en hane och både hans mamma Fenah och mormor Lyra är båda födda på Kolmården. Under hela deras liv har de aldrig upplevt något annat än de små bassänger där Kolmården håller 9 flasknosdelfiner i fångenskap i underhållningssyfte. 

Kolmården menar att födseln är en stor framgång – vi menar att det är ett steg åt fel riktning att låta ytterligare ett liv hållas fängslad i små bassänger för nöjes skull. Kolmården målar upp födseln som en framgångssaga när verkligheten är att delfinariet innebär lidande och död för djuren. På Kolmårdens delfinarium har omkring 60 delfiner dött. Trots att delfinerna på delfinariet hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga. Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som delfiner i fångenskap lider av kan allvarligt påverka hälsa hos dem. Symptom på stress inkluderas viktförlust, antisocialt beteende, brist på aptit, magsår samt att delfinerna blir mottagligare för olika sjukdomar.

Att begränsa delfinernas frihet till en pool där det finns få möjligheter att söka skydd från de andra delfinerna kan leda till stress och aggression utan möjlighet att fly. Av den anledningen så medicineras ofta delfiner för att de ska hålla sig lugna och för att undvika slagsmål. Delfiner i fångenskap får inte utlopp för sitt naturliga beteende. I det vilda spenderar delfiner större delen av sina liv åt att jaga. På Kolmårdens delfinarium får delfinerna aldrig jaga, utan får istället äta död fisk från delfintränarens händer. I det fria kan delfiner simma omkring 55 kilometer om dagen. Livet i havet går aldrig att jämföra med en steril bassäng. Här under ser du de två pooler delfinerna på Kolmården lever hela sina liv instängda i. 

Det är inte heller ovanligt att delfiner i fångenskap lider av hudproblem, något som Kolmårdens delfinarium haft stora problem med. Under 1990-talet, efter att den nybyggda delfinlagunen blivit färdig och tagen i bruk, så ökade luftvägsproblemen dramatiskt och 8 av 9 delfiner hade tillväxt av svamp i blåshålen.

Alla delfiner som hålls i fångenskap idag härstammar från det vilda. Inga delfinarium skulle fungera utan viltfångade delfiner. När delfiner fångas in till delfinarier jagas de in mot grunt vatten och när de når stranden är de för utmattade för att orka fly. Då omringas de med ett nät och dras ombord på båtar. Där söker människorna efter de allra bästa delfinerna, många gånger de könsmogna och unga delfinerna. Det har inte varit ovanligt att några delfiner dött av chocken av att bli infångade och andra får in vatten genom blåshålen vilket gör att de senare dör av lunginflammation. För de utvalda delfinerna börjar ett nytt liv. Ett liv i en betongbassäng med klorerat vatten där de måste uppträda för att få mat. Deras familjer får leva ett liv utan dem.

Det sägs att djurparker och delfinarier är ett sätt att lära människor mer om djur. Men vad lär man sig av att titta på uppträdande djur i fångenskap? Vi fascineras av delfinernas värme och intelligens. Men hur många tänker på priset som delfinerna får betala? Vi har tagit dem från deras familjer och från deras hem i havet för att de ska underhålla oss. Vad vi framför allt lär oss när vi går på en delfinshow är att acceptera fångst och utnyttjande av djur.

Vi har ingen rätt att hålla delfiner i fångenskap. Det handlar inte om utbildning eller bevarande. Det handlar helt enkelt om att delfiner i fångenskap drar in stora pengar. Kolmården tjänar pengar på att hålla delfiner fängslade för att vi människor ser det som underhållning att se dem göra konster.

På många håll i världen förändras synen på att använda marina däggdjur i underhållningssyfte. Det berömda Sea world i USA har upphört med sin uppfödning av späckhuggare och även meddelat att de upphör med shower. I vårt grannland Finland har det sista delfinariet stängt. Därför är ytterligare ett liv i fångenskap ingen framgång. Den enda moraliskt rätta vägen för Kolmården vore att ta fram en avvecklingsplan för delfinariet om man uppriktigt är intresserad av djurens väl och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. 1969 öppnade Kolmårdens delfinarium och vi vet bättre idag än vad vi gjorde då. Stäng Kolmårdens delfinarium!

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Avslöjad mjölkgård fortsätter bryta mot djurskyddslagen

I september avlivade länsstyrelsen flera kor på en mjölkgård i Västerbotten, med motiveringen att det var uppenbart att djurhållaren själv inte skulle hjälpa de sjuka och skadade djuren. Trots det fick lantbrukaren fortsätta verksamheten. Fyra månader senare ser situationen för korna på gården likadan ut; de är magra, smutsiga och vanvårdas. 

Läs mer
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer