Päls

Vi visar dig Sveriges minkfarmstätaste område

Nyligen kom det glädjande beskedet att Norge förbjuder pälsdjursfarmning. Vi i Djurrättsalliansen hoppas att Sverige fattar samma beslut och att minkfarmerna stängs. I Sverige finns det i dagsläget ett 70-tal minkfarmer och ett 30-tal av dem ligger i Blekinge och då främst på Listerlandet. I Sverige dödas årligen omkring 1 miljon minkar inom pälsindustrin. Många känner inte till att det finns en pälsindustri och minkfarmer i Sverige och de allra flesta har aldrig sett hur en minkfarm ser ut. Därför åkte vi nu i veckan till Listerlandet för att ni med egna ögon ska få se hur det ser ut i Sveriges minkfarmstätaste område.

Djurrättsalliansen har under flera år dokumenterat en stor del av Sveriges minkfarmer. Vårt första avslöjande släpptes 2010 och då lanserade vi även kampanjen Sveket mot minkarna. Sedan dess har vi ett flertal gånger släppt nya filmer och bilder från landets farmer. Dokumentationen är omfattande och visar konsekvenserna och det djurplågeri det innebär att stänga in ett rovdjur som minkar i minimala nätburar. Bitsår, kannibalism och stereotypa beteenden är en del av minkarnas vardag på farmerna. 

Som det går att se i vår film från Listerlandet är det bara avelsdjuren på farmerna just nu. Detta då de ungar som föddes förra året nyligen har dödats. Under den här perioden, januari-februari, får honorna för lite mat. Minkfarmarna svälter honorna under vintern, sedan någon vecka innan parningen får de gott om mat igen. Det är en metod för att lura minkarnas kroppar till att producera fler ungar. I början av mars paras avelsdjuren. I början av maj föds ungarna, 5-10 ungar per kull De växer fort och det blir snabbt trångt i burarna. I november dödas de flesta djuren på farmen. Några hundra sparas för att användas som avelsdjur nästa år. Minkarna gasas ihjäl. Gasen som används är koldioxid, en gas som är smärtsam att andas in vilket skapar panik och kraftig ångest. Skinnen slits sedan av deras kroppar för att säljas till högstbjudande. De flesta skinnen från Sverige exporteras till Kina. Och så går det runt. Lär mer om minkarnas liv på farmerna här.

Pälsindustrin innebär ett oerhört djurplågeri som vi anser inte hör hemma i ett modernt samhälle. Djur är inte våra att utnyttja för våra egna intressens skull och därför bör pälsindustrin avvecklas. Håller du med? Skriv gärna på vår protestlista så att vi kan visa att vi är många som tycker att minkfarmerna bör stängas.

I det fria är minkar ensamlevande djur med revir på flera kilometer längs med strandkanter, bäckar och åar. De jagar både på land och i vatten och är anpassade för att simma, då de har simhud mellan tårna. Minkar är ett rovdjur som är släkt med till exempel illrar, grävlingar och uttrar. De är aktiva, snabba och smidiga djur. Deras liv i det vilda är raka motsatsen till livet på minkfarmerna. Där sitter de i minimala nätburar. Där spenderar de hela sina liv, utan uppehåll. De får aldrig springa, känna fast mark under fötterna eller simma. Livet på minkfarmerna är väldigt stressande för minkarna och det leder till en enorm frustration. Det gör att de utvecklar beteendestörningar. Stereotypa rörelser där de springer fram och tillbaka eller vaggar med kroppen eller snurrar huvudet runt runt. Kannibalism förekommer också på minkfarmer, honor som äter sina ungar eller ungar som äter på varandra.

I Sverige har vi tidigare haft rävfarmer och chinchilla farmer för pälsproduktion. Den sista rävfarmen i Sverige stängdes 2001 efter regeländringar och 2014 stängdes den sista chinchillafarmen. Då lyckades vi i Djurrättsalliansen rädda de 243 chinchillor som fanns på farmen och omplacera dem i kärleksfulla hem där de får leva hela sina liv. Läs mer om det här. Nu är det minkfarmernas tur att stängas och vi i Djurrättsalliansen kommer aldrig sluta att kämpa för djuren förrän den dagen kommer! Turerna kring minkfarmernas framtid har varit många och här kan du läsa mer om det. Stöd gärna vårt arbete med att stänga minkfarmerna och dokumentera djurens verklighet. 

Fler nyheter
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer
Djurförsök

KI har köpt in 20 nya apor

De senaste tre åren har Karolinska Institutet (KI) dödat nästan 50 av de apor de utnyttjat i djurförsök. Djurrättsalliansen kan nu även berätta att KI under 2022 köpte in 20 nya apor, vilket innebär att 55 apor just nu befinner sig på Astrid Fagræus laboratorium, Nordens enda anläggning för djurförsök på primater.

Läs mer