Päls

Vi visar dig Sveriges minkfarmstätaste område

Nyligen kom det glädjande beskedet att Norge förbjuder pälsdjursfarmning. Vi i Djurrättsalliansen hoppas att Sverige fattar samma beslut och att minkfarmerna stängs. I Sverige finns det i dagsläget ett 70-tal minkfarmer och ett 30-tal av dem ligger i Blekinge och då främst på Listerlandet. I Sverige dödas årligen omkring 1 miljon minkar inom pälsindustrin. Många känner inte till att det finns en pälsindustri och minkfarmer i Sverige och de allra flesta har aldrig sett hur en minkfarm ser ut. Därför åkte vi nu i veckan till Listerlandet för att ni med egna ögon ska få se hur det ser ut i Sveriges minkfarmstätaste område.

Djurrättsalliansen har under flera år dokumenterat en stor del av Sveriges minkfarmer. Vårt första avslöjande släpptes 2010 och då lanserade vi även kampanjen Sveket mot minkarna. Sedan dess har vi ett flertal gånger släppt nya filmer och bilder från landets farmer. Dokumentationen är omfattande och visar konsekvenserna och det djurplågeri det innebär att stänga in ett rovdjur som minkar i minimala nätburar. Bitsår, kannibalism och stereotypa beteenden är en del av minkarnas vardag på farmerna. 

Som det går att se i vår film från Listerlandet är det bara avelsdjuren på farmerna just nu. Detta då de ungar som föddes förra året nyligen har dödats. Under den här perioden, januari-februari, får honorna för lite mat. Minkfarmarna svälter honorna under vintern, sedan någon vecka innan parningen får de gott om mat igen. Det är en metod för att lura minkarnas kroppar till att producera fler ungar. I början av mars paras avelsdjuren. I början av maj föds ungarna, 5-10 ungar per kull De växer fort och det blir snabbt trångt i burarna. I november dödas de flesta djuren på farmen. Några hundra sparas för att användas som avelsdjur nästa år. Minkarna gasas ihjäl. Gasen som används är koldioxid, en gas som är smärtsam att andas in vilket skapar panik och kraftig ångest. Skinnen slits sedan av deras kroppar för att säljas till högstbjudande. De flesta skinnen från Sverige exporteras till Kina. Och så går det runt. Lär mer om minkarnas liv på farmerna här.

Pälsindustrin innebär ett oerhört djurplågeri som vi anser inte hör hemma i ett modernt samhälle. Djur är inte våra att utnyttja för våra egna intressens skull och därför bör pälsindustrin avvecklas. Håller du med? Skriv gärna på vår protestlista så att vi kan visa att vi är många som tycker att minkfarmerna bör stängas.

I det fria är minkar ensamlevande djur med revir på flera kilometer längs med strandkanter, bäckar och åar. De jagar både på land och i vatten och är anpassade för att simma, då de har simhud mellan tårna. Minkar är ett rovdjur som är släkt med till exempel illrar, grävlingar och uttrar. De är aktiva, snabba och smidiga djur. Deras liv i det vilda är raka motsatsen till livet på minkfarmerna. Där sitter de i minimala nätburar. Där spenderar de hela sina liv, utan uppehåll. De får aldrig springa, känna fast mark under fötterna eller simma. Livet på minkfarmerna är väldigt stressande för minkarna och det leder till en enorm frustration. Det gör att de utvecklar beteendestörningar. Stereotypa rörelser där de springer fram och tillbaka eller vaggar med kroppen eller snurrar huvudet runt runt. Kannibalism förekommer också på minkfarmer, honor som äter sina ungar eller ungar som äter på varandra.

I Sverige har vi tidigare haft rävfarmer och chinchilla farmer för pälsproduktion. Den sista rävfarmen i Sverige stängdes 2001 efter regeländringar och 2014 stängdes den sista chinchillafarmen. Då lyckades vi i Djurrättsalliansen rädda de 243 chinchillor som fanns på farmen och omplacera dem i kärleksfulla hem där de får leva hela sina liv. Läs mer om det här. Nu är det minkfarmernas tur att stängas och vi i Djurrättsalliansen kommer aldrig sluta att kämpa för djuren förrän den dagen kommer! Turerna kring minkfarmernas framtid har varit många och här kan du läsa mer om det. Stöd gärna vårt arbete med att stänga minkfarmerna och dokumentera djurens verklighet. 

Fler nyheter
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Läs mer
Sverige

”Kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa lidandet”

Regeringen har meddelat att de vill utreda frågan om kameraövervakning på svenska slakterier. Det är en direkt följd av det djurplågeri som Djurrättsalliansen avslöjade på ett svenskt KRAV-slakteri i januari 2021. Utredningen är ett erkännande från statligt håll att djur trots kontroller plågas vid slakt. Men kameraövervakning riskerar att inge konsumenter en falsk trygghet och därmed bidra till djurens lidande.

Läs mer
Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor.

Läs mer