Cirkus

Cirkus Maximum tar en paus

I åratal har Djurrättsalliansen protesterat mot Cirkus Maximums utnyttjande av djur. Under 2017 fann vi bland annat att en av deras kameler gick i dagar med ett stort, öppet sår, någonting som vi anmälde till länsstyrelsen. Läs mer om den händelsen här. Att använda djur som cirkusunderhållning är förlegat och opinionen mot det är stor.

– Villkoren ser lite annorlunda ut. Det känns som att cirkus inte är politiskt korrekt i alla sammanhang och jag känner att jag måste ladda mina batterier, säger cirkusdirektör Bengt Källquist i ett youtubeklipp.

Under de senaste åren har Djurrättsalliansen fört en dialog och protesterat utanför deras föreställningar och delat ut flygblad till besökare som många gånger valt att vända i entrén.
Djurrättsalliansen hoppas att Cirkus Maximum kan ta ett beslut om att sluta utnyttja djur och om de kommer tillbaka göra det som en djurfri cirkus. Vi är väldigt glada över att inga djur kommer att tvingas göra konster under 2018 i Cirkus Maximums namn.

Regeringen har nyligen presenterat förslag till en ny djurskyddslag där de vill förbjuda vissa djurarter som till exempel elefant och sjölejon på cirkus. I oktober 2013 meddelade Cirkus Scott att de efter 76 år beslutat sig för att sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Det innebär att inga elefanter eller sjölejon kommer att finnas med i deras repertoar i framtiden. Beskedet kom bara några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat att Cirkus Scotts elefanttränare tidigare misshandlat elefanter.

Ett flertal länder, däribland Skottland, Kroatien, Bulgarien, Österrike och Grekland, har infört förbud mot vilda djur på cirkus. Djurrättsalliansen anser att även Sverige bör anpassa sig till en modern samhällssyn där hänsyn tas till alla levande och kännande individer. Djur är inte våra att använda i underhållning.

Att Cirkus Scott slutat använda vilda djur och det faktum att Cirkus Wiktoria har lagt ner är glädjande nyheter för djuren. Och nu ansluter sig Cirkus Maximum som tar en paus. Framtiden är cirkusar utan djur!

Fler nyheter
Vego

Fira djurvänligt och njut av växtbaserad julmat

Nu närmar sig julen med allt vad det innebär. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord!

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – inget åtal och ännu ett åklagarbyte

Nu har det snart gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängde ner dagarna efter att avslöjandet publicerades och personal åtalsanmäldes. Men under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

Läs mer
Päls

Många tog ställning mot pälsindustrin i fackeltåg

Pälsindustrin världen över dödar årligen miljontals djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp i små gallerburar för att gasas ihjäl och flås. Lördagen den 26 november tog närmare 100 personer ställning för djuren och deltog i Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin. 

Läs mer