Cirkus

Cirkus Maximum tar en paus

I åratal har Djurrättsalliansen protesterat mot Cirkus Maximums utnyttjande av djur. Under 2017 fann vi bland annat att en av deras kameler gick i dagar med ett stort, öppet sår, någonting som vi anmälde till länsstyrelsen. Läs mer om den händelsen här. Att använda djur som cirkusunderhållning är förlegat och opinionen mot det är stor.

– Villkoren ser lite annorlunda ut. Det känns som att cirkus inte är politiskt korrekt i alla sammanhang och jag känner att jag måste ladda mina batterier, säger cirkusdirektör Bengt Källquist i ett youtubeklipp.

Under de senaste åren har Djurrättsalliansen fört en dialog och protesterat utanför deras föreställningar och delat ut flygblad till besökare som många gånger valt att vända i entrén.
Djurrättsalliansen hoppas att Cirkus Maximum kan ta ett beslut om att sluta utnyttja djur och om de kommer tillbaka göra det som en djurfri cirkus. Vi är väldigt glada över att inga djur kommer att tvingas göra konster under 2018 i Cirkus Maximums namn.

Regeringen har nyligen presenterat förslag till en ny djurskyddslag där de vill förbjuda vissa djurarter som till exempel elefant och sjölejon på cirkus. I oktober 2013 meddelade Cirkus Scott att de efter 76 år beslutat sig för att sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Det innebär att inga elefanter eller sjölejon kommer att finnas med i deras repertoar i framtiden. Beskedet kom bara några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat att Cirkus Scotts elefanttränare tidigare misshandlat elefanter.

Ett flertal länder, däribland Skottland, Kroatien, Bulgarien, Österrike och Grekland, har infört förbud mot vilda djur på cirkus. Djurrättsalliansen anser att även Sverige bör anpassa sig till en modern samhällssyn där hänsyn tas till alla levande och kännande individer. Djur är inte våra att använda i underhållning.

Att Cirkus Scott slutat använda vilda djur och det faktum att Cirkus Wiktoria har lagt ner är glädjande nyheter för djuren. Och nu ansluter sig Cirkus Maximum som tar en paus. Framtiden är cirkusar utan djur!

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer