Cirkus

Cirkus Maximum tar en paus

I åratal har Djurrättsalliansen protesterat mot Cirkus Maximums utnyttjande av djur. Under 2017 fann vi bland annat att en av deras kameler gick i dagar med ett stort, öppet sår, någonting som vi anmälde till länsstyrelsen. Läs mer om den händelsen här. Att använda djur som cirkusunderhållning är förlegat och opinionen mot det är stor.

– Villkoren ser lite annorlunda ut. Det känns som att cirkus inte är politiskt korrekt i alla sammanhang och jag känner att jag måste ladda mina batterier, säger cirkusdirektör Bengt Källquist i ett youtubeklipp.

Under de senaste åren har Djurrättsalliansen fört en dialog och protesterat utanför deras föreställningar och delat ut flygblad till besökare som många gånger valt att vända i entrén.
Djurrättsalliansen hoppas att Cirkus Maximum kan ta ett beslut om att sluta utnyttja djur och om de kommer tillbaka göra det som en djurfri cirkus. Vi är väldigt glada över att inga djur kommer att tvingas göra konster under 2018 i Cirkus Maximums namn.

Regeringen har nyligen presenterat förslag till en ny djurskyddslag där de vill förbjuda vissa djurarter som till exempel elefant och sjölejon på cirkus. I oktober 2013 meddelade Cirkus Scott att de efter 76 år beslutat sig för att sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Det innebär att inga elefanter eller sjölejon kommer att finnas med i deras repertoar i framtiden. Beskedet kom bara några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat att Cirkus Scotts elefanttränare tidigare misshandlat elefanter.

Ett flertal länder, däribland Skottland, Kroatien, Bulgarien, Österrike och Grekland, har infört förbud mot vilda djur på cirkus. Djurrättsalliansen anser att även Sverige bör anpassa sig till en modern samhällssyn där hänsyn tas till alla levande och kännande individer. Djur är inte våra att använda i underhållning.

Att Cirkus Scott slutat använda vilda djur och det faktum att Cirkus Wiktoria har lagt ner är glädjande nyheter för djuren. Och nu ansluter sig Cirkus Maximum som tar en paus. Framtiden är cirkusar utan djur!

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer