Cirkus

Cirkus Maximum tar en paus

I åratal har Djurrättsalliansen protesterat mot Cirkus Maximums utnyttjande av djur. Under 2017 fann vi bland annat att en av deras kameler gick i dagar med ett stort, öppet sår, någonting som vi anmälde till länsstyrelsen. Läs mer om den händelsen här. Att använda djur som cirkusunderhållning är förlegat och opinionen mot det är stor.

– Villkoren ser lite annorlunda ut. Det känns som att cirkus inte är politiskt korrekt i alla sammanhang och jag känner att jag måste ladda mina batterier, säger cirkusdirektör Bengt Källquist i ett youtubeklipp.

Under de senaste åren har Djurrättsalliansen fört en dialog och protesterat utanför deras föreställningar och delat ut flygblad till besökare som många gånger valt att vända i entrén.
Djurrättsalliansen hoppas att Cirkus Maximum kan ta ett beslut om att sluta utnyttja djur och om de kommer tillbaka göra det som en djurfri cirkus. Vi är väldigt glada över att inga djur kommer att tvingas göra konster under 2018 i Cirkus Maximums namn.

Regeringen har nyligen presenterat förslag till en ny djurskyddslag där de vill förbjuda vissa djurarter som till exempel elefant och sjölejon på cirkus. I oktober 2013 meddelade Cirkus Scott att de efter 76 år beslutat sig för att sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Det innebär att inga elefanter eller sjölejon kommer att finnas med i deras repertoar i framtiden. Beskedet kom bara några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat att Cirkus Scotts elefanttränare tidigare misshandlat elefanter.

Ett flertal länder, däribland Skottland, Kroatien, Bulgarien, Österrike och Grekland, har infört förbud mot vilda djur på cirkus. Djurrättsalliansen anser att även Sverige bör anpassa sig till en modern samhällssyn där hänsyn tas till alla levande och kännande individer. Djur är inte våra att använda i underhållning.

Att Cirkus Scott slutat använda vilda djur och det faktum att Cirkus Wiktoria har lagt ner är glädjande nyheter för djuren. Och nu ansluter sig Cirkus Maximum som tar en paus. Framtiden är cirkusar utan djur!

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer