Internationellt

Norge förbjuder pälsdjursfarmning

Vad har Kroatien, Storbritannien, Nederländerna, Österrike och nu även Norge gemensamt? De är några av de länder som har förbjudit pälsdjursfarmning. Nu hoppas vi att även Sverige följer efter.
Den norska regeringen har meddelat att de förbjuder pälsdjursfarmning och senast år 2025 ska de vara utfasade. Beskedet är glädjande för alla djurvänner runt om i världen, inte minst i Norge och Sverige.
Beslutet om att förbjuda pälsdjursfarmer finns med i den norska regeringsplattformen, där det står att: ”Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode foreksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/25.”
I Norge finns närmare 300 pälsdjursfarmer där minkar och rävar föds upp.

– Det här är ett stort framsteg för pälsdjuren och vi hoppas att Norge kan vara ett föredöme. Om de kan förbjuda pälsdjurfarmer trots att de har fyra gånger så många som vi har ska väl även Sverige kunna göra det? Minkarna har väntat länge nog, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

I Sverige finns inte längre några rävfarmer efter att den sista stängdes 2001 efter införandet av strängare regler. Den sista chinchillafarmen stängdes 2014 och Djurrättsalliansen kunde då rädda 243 chinchillor från farmen.

Under veckan kom ett förslag till en ny djurskyddslag där den svenska regeringen även vill att Jordbruksverket utreder minkars välbefinnande vid pälsdjursuppfödning. Detta efter att flera rapporter och utredningar pekat på problemen för minkar att utföra sina naturliga beteenden på minkfarmer.
Djurrättsalliansen har under många år dokumenterat och avslöjat den svenska pälsindustrin och visat minkarnas verklighet.

Dokumentation från svenska minkfarmer kan du se här

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer