Internationellt

Norge förbjuder pälsdjursfarmning

Vad har Kroatien, Storbritannien, Nederländerna, Österrike och nu även Norge gemensamt? De är några av de länder som har förbjudit pälsdjursfarmning. Nu hoppas vi att även Sverige följer efter.
Den norska regeringen har meddelat att de förbjuder pälsdjursfarmning och senast år 2025 ska de vara utfasade. Beskedet är glädjande för alla djurvänner runt om i världen, inte minst i Norge och Sverige.
Beslutet om att förbjuda pälsdjursfarmer finns med i den norska regeringsplattformen, där det står att: ”Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode foreksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/25.”
I Norge finns närmare 300 pälsdjursfarmer där minkar och rävar föds upp.

– Det här är ett stort framsteg för pälsdjuren och vi hoppas att Norge kan vara ett föredöme. Om de kan förbjuda pälsdjurfarmer trots att de har fyra gånger så många som vi har ska väl även Sverige kunna göra det? Minkarna har väntat länge nog, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

I Sverige finns inte längre några rävfarmer efter att den sista stängdes 2001 efter införandet av strängare regler. Den sista chinchillafarmen stängdes 2014 och Djurrättsalliansen kunde då rädda 243 chinchillor från farmen.

Under veckan kom ett förslag till en ny djurskyddslag där den svenska regeringen även vill att Jordbruksverket utreder minkars välbefinnande vid pälsdjursuppfödning. Detta efter att flera rapporter och utredningar pekat på problemen för minkar att utföra sina naturliga beteenden på minkfarmer.
Djurrättsalliansen har under många år dokumenterat och avslöjat den svenska pälsindustrin och visat minkarnas verklighet.

Dokumentation från svenska minkfarmer kan du se här

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer