Köttindustrin

Schyfferts val dödade grisarna Madde och Vickan

Ikväll sändes det sista avsnittet av Köttets lustar på SVT. Ett program där Henrik Schyffert utforskar sitt eget köttätande och dagens köttnorm problematiseras. Tittaren har bland annat fått se hur det går till på ett svenskt grisslakteri, vilket förhoppningsvis blivit en ögonöppnare och tankeställare för många.

I det avslutande programmet står han med sitt gevär riktat mot grisarna Vickan och Madde men klarar inte av att själv döda dem. Men han blir inte vegetarian och sviker löftet till sin son. Han hade ansvaret över Vickan och Maddes liv i sina händer, men de har nu dödats av någon annan och är två av de individer som kommer att ligga på någons julbord. Det behöver inte vara så här. Även om inte Schyffert valde en djurvänlig och etisk livsstil, så kan du göra det. Här kan du läsa vårt häfte Varför vegan?

Vill du vet mer om hur de svenska djurindustrierna fungerar och se vår dokumentation från svenska djurfabriker och slakterier kolla in på vår sida Djurfabriken. På sidan Ett liv som gris kan du se vår dokumentation från hundratals svenska grisfabriker och läsa om vårt arbete för grisarna. Stöd gärna vårt arbete för djuren och gör det möjligt för oss att fortsätta att granska och avslöja de svenska djurindustrierna.

 

Foto: SVT/Köttets lustar

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer