Köttindustrin

Försämring för lantbrukets djur

Jordbruksverket har beslutat om ändrade djurskyddsregler för lantbrukets djur som i linje med regeringens livsmedelsstrategi ska öka den svenska produktionen av livsmedel. Trots massiv kritik från bland annat Veterinärförbundet, många djurskyddsorganisationer och en del Länsstyrelser klubbades förslaget igenom som innebär en stor försämring för framförallt grisarna på de svenska djurfabrikerna.

Det här innebär bland annat att griskultingar kan komma att avvänjas och tas bort från sin mamma redan vid 21 dygns ålder under förutsättning att särskilda villkor uppfylls och under veterinärt överseende. I dagsläget går gränsen vid 28 dagar. Jordbruksverket är väldigt tydliga med anledningen till denna försämring för djuren: ”Svensk grisuppfödning ska bli mer konkurrenskraftig. Syftet är att förbättra lönsamheten och stärka svensk livsmedelsproduktion.” Jordbruksverket har valt att inte lyssna på kritiken från experter inom området utan har istället utgått från en väldigt begränsad studie som grisbranschen genomfört.

Det är inte bara grisarnas situation som försämras av de nya reglerna som träder i kraft den 1 december. Även kycklingarna drabbas då kravet om något så grundläggande som insläpp av dagsljus vid fönster tas bort och kravet om sittpinnar för avelsdjuren tas bort eftersom det i vissa fall orsakat skador. Anledningen till att de skadas är för att de är så avlade att de är alldeles för stora och tunga för att kunna använda en sittpinne. Det är beklagligt att Jordbruksverket ännu en gång sviker djuren och går industrins ärenden för att förbättra deras lönsamhet, istället för att se till djurens intressen.

Se Djurrättsalliansens tidigare avslöjande från den svenska grisindustrin:Ett liv som gris.

De nya reglerna har även fått stark från flera djurskyddsexperter.

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer