Internationellt

Dokumenterade minkfarm – får över en halv miljon i skadestånd

Personer från den norska djurrättsorganisationen Nettverk for dyrs frihet döms att betala 553 577 norska kronor efter att de har dokumenterat och avslöjat djurplågeri på en minkfarm i Norge.

– Trots att vi dokumenterade sjuka, skadade och döda djur hos en av ledarna inom pälsindustrin, ger domstolen farmaren nu ersättning istället för straff. Domen är absurd och ett stort nederlag för djuren, säger Rune Ellefsen, en av de fyra person från Nettverk for dyrs frihet som nu dömts.

2013 var personer från Nettverk for dyrs frihet inne på en minkfarm och dokumenterade djurplågeri. Ägaren till minkfarmen tillhör en av topparna inom den norska pälsindustrin. Fyra personer blev åtalade för att de hade varit inne och filmat på farmen och i tingsrätten dömdes de till fängelse, men inget skadestånd vilket överklagades av minkfarmaren. Igår kom domen från den högre instansen lagmannsretten och de dömds nu till att betala ett skadestånd på 553 577 norska kronor.

– Först och främst var det en sorglig dag för djuren. Djur som lider i hemlighet har nu ett ännu svagare skydd, eftersom domen kan göra det svårare för oss att avslöja djurplågeriet som äger rum på norska pälsfarmer. Hovrätten har nu gett pälsindustrin ett nytt verktyg mot oss som avslöjar dem. Genom stora ersättningskrav kan de skrämma bort människor från att säga ifrån om de fruktansvärda förhållanden som rävar och minkar lever under, säger Ellefsen.

Skadeståndet består bland annat av minkfarmarens advokatkostnader i tingsrätten och lagmannsretten. Minkfarmaren har även utfört väldigt dyra och mer omfattande testar än vad som är vanligt för att se om minkarna fått någon sjukdom, vilket de inte hade. En del av skadeståndet är för dessa tester som gjorts.

Låt inte pälsindustrin stoppa de som avslöjar djurplågeriet! Allmänheten måste får se vad djuren utsätts för på pälsfarmer och det är det Nettverk for dyrs frihet och vi i Djurrättsalliansen arbetar med. Vi har dragit igång en insamling för att visa stöd och hjälpa de norska aktivisterna.Swisha oss på 123 0730 739. Det går även att betala in via vårt plusgirokonto; 42 54 11 – 6. Märk betalningen NORGE. Det går även bra att betala via PayPal direkt till Nettverk for dyrs frihet, klicka här

Läs mer om fallet här.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer