Cirkus

Djurrättsalliansen anmäler cirkus för djurplågeri

Cirkus Maximum avslutade idag sin årliga turné på Heden i Göteborg. Djurrättsalliansen var på plats för att protestera mot att cirkusen utnyttjar djur i sina föreställningar. Det var under protesten som en kamel med ett stort öppet sår dokumenterades av de engagerade i Djurrättsalliansen. Djurrättsalliansens aktivister på plats försökte uppmärksamma cirkusens personal på att kamelen var skadad och ifrågasätta när de förde in kamelen till föreställningen.

Djurrättsalliansens dokumentation visar tydligt att kamelen är skadad och på bilderna syns även hur en geting sitter i det öppna såret. Skadan är bestående då flera andra personer de två senaste veckan observerat kamelen med såret. Med egen dokumentation på kamelens skada anmäler nu Djurrättsalliansen cirkusen till länsstyrelsen.

Anledningen till att vi är på plats och protesterar är för att uppmana människor att inte gå på cirkus som utnyttjar djur. Vi är inte emot cirkusar, men vi är emot cirkusar som använder djur i underhållningssyfte. Djur tvingas utföra för dem onaturliga konster bara för att vi människor ser det som ett nöje, och det vill vi få ett stopp på. Och självklart agerade vi när vi såg den skadade kamelen.

Se filmklipp här.

Här under kan du se våra övriga bilder från protesten mot att Cirkus Maximum utnyttjar djur i sina föreställningar.

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer