Veganutmaningen har blivit en global rörelse som har fått flera kändisar som Al Gore, Oprah, Beyoncé och Al Gore att äta veganskt. I Sverige har Djurrättsalliansens Veganutmaningen fått tusentals personer att testa på vegansk mat. Och nu sveper veganvågen även in över det danska parlamentet. Under 22 dagar har parlamentsmedlemmar från de två partierna Alternativet och Enhedslisten antagit utmaningen för att lyfta fram de många allvarliga problem kopplade till konsumtion av animaliska produkter och uppfödning av djur.
– Det är inget mindre än en världssensation att två partier som sitter i det danska parlamentet tar politiskt ledarskap till en helt ny nivå. Jag hoppas att detta progressiva drag kommer att inspirera fler politiska ledare att göra gröna handlingar att lägga bakom deras ord, säger Simon Hansen, projektledare för danska VeganerUdfordringen.
En av de politiker som antagit utmaningen är Alternativets partiledare Uffe Elbæk.
– Det är ingen tvekan om att det här kommer att bli en stor utmaning, men jag förväntar mig att det också kommer att bli mycket roligt och det kommer definitivt vara till nytta för miljön. Västerländsk matproduktion har ett enormt klimatfotavtryck. Politiska handlingar behövs och jag tycker att det är viktigt att vi som politiker tar de första stegen och helt enkelt börjar ”walk the talk”, säger Elbæk.
Maria Gjerding, Enhedslistens miljösekreterare säger att åtgärder måste vidtas på både personlig och politisk nivå för att ta itu med de allvarliga problemen med klimatförändringar.
– Att vara vegan i 22 dagar kommer inte att rädda världen i sig, men det är en utmärkt möjlighet att lägga fokus på västerländsk konsumtion av animaliska produkter och de miljö- och djurskyddsproblem som den konsumtionen orsaker, säger Gjerding.
Veganutmaningen är en del av en snabbt växande global rörelse som förespråkar en övergång till en djurfri livsmedelsproduktion och en vegansk norm. Flera länder har nu börjat agera i frågan. Förra året föreslog det danska etikrådet en riksomfattande klimatskatt på kött. Samma år offentliggjorde den kinesiska regeringen sitt mål om en minskning av köttförbrukningen med 50 procent fram till 2030 och i Portugal arbetas det för att göra veganalternativ tillgängliga inom alla offentliga institutioner. Sverige och Nederländerna har uppdaterat sina kostråd för att inkludera miljömässiga fördelar med växtbaserade dieter och det tyska miljödepartementet har förbjudit kött från alla sina officiella evenemang.
I Sverige bara ökar intresset för vegomat och det verkar vara vind i segeln för veganismen. Något som kunde ses då anmälningarna till senaste Veganutmaningen i Sverige förra året började rulla in. Bara under första dygnet anmälde sig 500 personer och totalt deltog 1200 personer i Djurrättsalliansens initiativ till att få personer att testa veganskt under en månad.
– Vi hoppas givetvis att danska politikers intresse för Veganutmaningen smittar av sig till svenska politiker och att de deltar i nästa utmaning vi anordnar. Givetvis har vi alla ett eget ansvar över det vi konsumerar, men politiska handlingar behövs. För klimatet och för djuren som utnyttjas och dödas trots att vi inte måste, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.