Äggindustrin

Djurrättsalliansen visade upp äggindustrins offer

Påsken närmar sig och med den även äggkonsumtionens högtid. Många tänker att ingen kommer till skada för att producera ägg men det som räknas i äggindustrin är äggen. Hälften av alla kycklingar som kläcks för att bli värphöns är tuppkycklingar. Eftersom de inte lägger några ägg är de en oönskad biprodukt och dödas därför omgående. Oavsett uppfödningssystem dödas 15 000 nykläckta tuppkycklingar varje dag i Sverige. För att synliggöra de som faller offer för äggindustrin manifesterade Djurrättsalliansen i Göteborg och Malmö under onsdagen med döda tuppkycklingar i sina händer.

– Vi vill ge ett ansikte på de som dödas inom äggindustrin för att människor ska få upp ögonen för att ägget har sitt pris. Äggkonsumtionen kräver miljontals individers död varje år, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Närmare 8 miljoner hönor hålls i den svenska äggindustrin. 15 procent av hönorna i Sverige tillbringar hela sina liv i bur, på en yta trång yta utan möjlighet att sträcka på benen eller vingarna. De allra flesta hönorna i Sverige lever i grupper om tusentals inomhus i så kallad frigående uppfödning. De stora grupperna innebär bland annat en enorm stress för hönor som i en naturlig flock sällan är fler än 20-30 individer. Inom industrin påverkas hönornas biologi genom avel och ljusprogram, så att de värper onaturliga mängder ägg vilket sliter oerhört på deras kroppar. En höna som inte lägger ägg saknar värde i äggfabriken. Vid ungefär ett och ett halvt års ålder producerar hon inte lika många ägg som tidigare och skickas till slakt.

– Många kanske tänker att äta ägg inte innebär död och lidande för någon annan, men det är precis det äggkonsumtion och äggindustrin innebär för djuren. Vi människor behandlar andra djur som produkter, vilket är fullkomligt oacceptabelt. Men förändring är möjligt – genom att välja en vegansk kost kan vi tillsammans påverka och förändra för djuren. Vi kämpar för en värld där alla djur har rätt till sina egna liv, säger Malin Gustafsson.

En djurfri livsmedelsproduktion är fullt möjlig och det visar inte minst det enorma intresset för veganmat och alla nya veganprodukter som ständigt dyker upp på marknaden. Fler och fler väljer veganskt för djurens, klimatets och hälsans skull. Djurrättsalliansen arbetar för djurs rättigheter och för en djurfri livsmedelsindustri på flera olika vis, bland annat genom att dokumentera de svenska djurindustrierna och att anordna Sveriges största vegoevent Vegomässan. Den 10 juni slår vi upp dörrarna till nästa Vegomässan och konceptet är enkelt: vi samlar de flesta företag och organisationer som säljer vegoprodukter och arbetar med vegofrågor under ett och samma ta för en dag. Under en hel dag är vego normen med massor av fantastiska utställare, intressanta föreläsningar och mängder av otrolig vegomat.

Läs mer om mässan här.

Vegomässan på Facebook

Facebookevent för Vegomässan

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer