Äggindustrin

Djurrättsalliansen visade upp äggindustrins offer

Påsken närmar sig och med den även äggkonsumtionens högtid. Många tänker att ingen kommer till skada för att producera ägg men det som räknas i äggindustrin är äggen. Hälften av alla kycklingar som kläcks för att bli värphöns är tuppkycklingar. Eftersom de inte lägger några ägg är de en oönskad biprodukt och dödas därför omgående. Oavsett uppfödningssystem dödas 15 000 nykläckta tuppkycklingar varje dag i Sverige. För att synliggöra de som faller offer för äggindustrin manifesterade Djurrättsalliansen i Göteborg och Malmö under onsdagen med döda tuppkycklingar i sina händer.

– Vi vill ge ett ansikte på de som dödas inom äggindustrin för att människor ska få upp ögonen för att ägget har sitt pris. Äggkonsumtionen kräver miljontals individers död varje år, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Närmare 8 miljoner hönor hålls i den svenska äggindustrin. 15 procent av hönorna i Sverige tillbringar hela sina liv i bur, på en yta trång yta utan möjlighet att sträcka på benen eller vingarna. De allra flesta hönorna i Sverige lever i grupper om tusentals inomhus i så kallad frigående uppfödning. De stora grupperna innebär bland annat en enorm stress för hönor som i en naturlig flock sällan är fler än 20-30 individer. Inom industrin påverkas hönornas biologi genom avel och ljusprogram, så att de värper onaturliga mängder ägg vilket sliter oerhört på deras kroppar. En höna som inte lägger ägg saknar värde i äggfabriken. Vid ungefär ett och ett halvt års ålder producerar hon inte lika många ägg som tidigare och skickas till slakt.

– Många kanske tänker att äta ägg inte innebär död och lidande för någon annan, men det är precis det äggkonsumtion och äggindustrin innebär för djuren. Vi människor behandlar andra djur som produkter, vilket är fullkomligt oacceptabelt. Men förändring är möjligt – genom att välja en vegansk kost kan vi tillsammans påverka och förändra för djuren. Vi kämpar för en värld där alla djur har rätt till sina egna liv, säger Malin Gustafsson.

En djurfri livsmedelsproduktion är fullt möjlig och det visar inte minst det enorma intresset för veganmat och alla nya veganprodukter som ständigt dyker upp på marknaden. Fler och fler väljer veganskt för djurens, klimatets och hälsans skull. Djurrättsalliansen arbetar för djurs rättigheter och för en djurfri livsmedelsindustri på flera olika vis, bland annat genom att dokumentera de svenska djurindustrierna och att anordna Sveriges största vegoevent Vegomässan. Den 10 juni slår vi upp dörrarna till nästa Vegomässan och konceptet är enkelt: vi samlar de flesta företag och organisationer som säljer vegoprodukter och arbetar med vegofrågor under ett och samma ta för en dag. Under en hel dag är vego normen med massor av fantastiska utställare, intressanta föreläsningar och mängder av otrolig vegomat.

Läs mer om mässan här.

Vegomässan på Facebook

Facebookevent för Vegomässan

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer