Päls

Omhändertagna minkar kvar på olaglig farm

Djurrättsalliansen har tidigare rapporterat om en minkfarm i Blekinge som under flera år bedrivit minkfarm utan tillstånd. I somras tog länsstyrelsen i Blekinge ett beslut om att minkarna skulle omhändertas. Minkfarmaren har även blivit dömd till att betala ett vite på över 9 miljoner kronor.  Vi har nu kollat upp vad som har hänt med minkarna och fått fram att minkarna fortfarande är kvar på den olagliga farmen. Enligt polisen kommer minkarna att överlåtas till en annan minkfarm eller att avlivas, men beslut om vilket eller när det kommer att ske kunde polisen inte säga.

Syftet med alla minkfarmer är att föda upp minkar under våren för att i slutet av året gasa ihjäl dem och flå dem för att kunna tjäna pengar på deras päls. De är alltså bara några månader gamla när de dödas. Oavsett vad som sker med minkarna på den olagliga farmen och även om de flyttas till en laglig farm så går de samma öde till mötes. De kommer att dödas för sin päls skull.

Vi tycker inte att det är dåligt att Länsstyrelsen gör något åt de olagliga minkfarmer som finns i Sverige, men för djuren innebär det inte någon förändring då de inte kommer att ges någon möjlighet till ett värdigt liv och i slutändan kommer de ändå att dödas. Tvingas de leva på en laglig minkfarm ett tag innan de dödas, innebär det inte på något vis någon bättre tillvaro för minkarna. Även där kommer det vara samma burar. Samma vardag. Samma djurplågeri.  Sveriges djurskyddslag tillåter pälsdjursfarmer. Samma lagstiftning som ska skydda djur mot onödigt lidande och ge dem möjlighet att bete sig naturligt tillåter samtidigt pälsindustrin som enbart innebär djurplågeri. Rovdjur som i det fria lever ensamma på väldigt stora ytor stängs på minkfarmer in tillsammans i minimala nätburar. I det fria spenderar minkar en stor del av sin aktiva tid i vatten, något de helt saknar på minkfarmerna.

Djurrättsalliansen har sedan 2010 flera gånger släppt dokumentation från svenska minkfarmer, både lagliga och olagliga, och vad vi kunnat visa är detsamma. Minkar som ger sig på varandra så att de får stora bitskador, psykiskt nedbrutna minkar som utför upprepande rörelsemönster och kannibalism. Minkar som lever i sin egen avföring och minkar som ligger döda i burar tillsammans med sina levande kamrater. Apatiska minkar. Olyckliga minkar. Stress och instängdhet är deras vardag.
Det enda som kommer innebär en förändring för minkarna är att alla minkfarmer förbjuds. Därför kämpar vi för att Sveriges alla minkfarmer ska stängas ner! Djur ska få finnas till för sin egen skull och de är inte våra att utnyttja för våra egna intressens skull!

Se vår dokumentation på Sveket mot minkarna.

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer