Djurrätt

Turné med Virtual Reality-upplevelse från djurindustrin

Den internationella organisationen Animal Equality har det senaste året använt sig av virtual reality-glasögon för att visa grisarnas verklighet på farmer och slakterier. Djurrättsalliansen har blivit utvald att lansera filmen i Sverige och kommer under oktober och november besöka universitet, högskolor och festivaler för att låta människor testa glasögonen och se det som djurindustrin försöker dölja från allmänheten.

Den här typen av filmmaterial är inte nytt. Djurrättsalliansen har sedan 2009 avslöjat grisarnas situation i livsmedelsindustrin. Vad som däremot gör materialet unikt är att det med hjälp av högteknologiska virtual reality-kameror filmas på ett sätt som gör att betraktaren kan se filmen i 360 grader. I filmen får vi se livet genom grisarnas ögon, från födsel till död.

Filmerna är utformade för att ses med ett speciellt VR headset, vilket gör att betraktaren kan se sig omkring genom att vrida huvudet. De som inte har möjlighet att se filmen med hjälp av Virtual Reality-glasögonen kan också se filmen på nätet där de med hjälp av markörer kan förflytta sig åt olika håll. Materialet i filmen har samlats av Animal Equality under 1,5 år och kommer från olika grisuppfödningar och slakterier från flera delar av världen, bland annat Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien. Men standardiseringen av metoder och anläggningar gör att varje plats känna universell.

–  Virtual reality öppnar upp dörrarna till en värld som tidigare varit väl undangömd från allmänheten och det finns inget mer hemlighetsfullt än det sätt som djur föds upp och dödas på inom livsmedelsindustrin. Med hjälp av det banbrytande projektet iAnimal kan vi nu ge alla en möjlighet att uppleva djurens verklighet, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Under hösten kommer Djurrättsalliansen turnera med iAnimal över hela Sverige.

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer