Alla delfiner som idag finns i fångenskap härstammar från det vilda. Delfinarieindustrin skulle inte fungera utan viltfångade delfiner. På Kolmårdens delfinarium finns det endast en viltfångad delfin vid liv – delfinhonan Nephele. De övriga sju delfinerna på djurparken är alla födda i fångenskap och till hösten planerar Kolmårdens djurpark att skicka två av dem till delfinarier i Europa. Den åttaåriga honan Fenah ska skickas till Parc Asterix i Frankrike och den lika gamla hanen Sting ska skickas till ett ökänt delfinarium i spanska Malaga. Detta för att undvika inavel bland delfinerna på Kolmårdens delfinarium.
Kolmårdens delfinarium har varit delaktiga i viltfångst
När delfiner har fångats in till delfinarier jagas de in mot grunt vatten och när de når stranden är de för utmattade för att orka fly. Då omringas de med ett nät och dras ombord på båtar. Där söker människorna efter de allra bästa delfinerna, många gånger de könsmogna och unga delfinerna. Det har inte varit ovanligt att några delfiner dött av chocken av att bli infångade och andra får in vatten genom blåshålen och som gör att de senare dör av lunginflammation. För de utvalda delfinerna börjar ett nytt liv. Ett liv i en betongbassäng med klorerat vatten där de måste uppträda för att få mat. Deras familjer får leva ett liv utan dem. Kolmården köper i dagsläget inte viltfångade delfiner till delfinariet, men har gjort det ända in till mitten av 90-talet. De har till och med själva skickat personal som varit delaktiga i fångsten av delfiner och även deltagit i att tvångsmata dessa djur då de vägrat äta i fångenskap. Se bilderna längst ned på sidan.
Många problem med delfiner i fångenskap
Att stänga in djur tillsammans som kanske inte kommer överrens och som i det vilda aldrig skulle träffas medför problem. Att begränsa delfinernas frihet i en pool där det finns få möjligheter att söka skydd från de andra delfinerna kan leda till stress och aggression utan möjlighet att fly. Av den anledningen så medicineras delfiner i fångenskap ofta för att de ska hålla sig lugna och för att undvika slagsmål. Kolmårdens delfinarium har haft problem med mobbning och slagsmål bland delfinerna.
Delfiner lever inte ett normalt liv i fångenskap och får heller inte utlopp för sina naturliga beteenden. Vilda delfiner spenderar större delen av sina liv åt att jaga. På Kolmårdens delfinarium får delfinerna aldrig jaga, utan tvingas istället äta död fisk från delfintränarens händer.
Det går aldrig att jämföra en bassäng med havet. Vad är en liten steril bassäng mot havet med alla dess organismer? I det fria kan delfiner simma omkring 55 km om dagen. Det är inte heller ovanligt att delfiner i fångenskap lider av hudproblem, något som Kolmårdens delfinarium haft stora problem med. Under 90-talet, efter att den nybyggda delfinlagunen blivit färdig och tagen i bruk så ökade luftvägsproblemen dramaktiskt och 8 av 9 delfiner hade tillväxt av svamp i blåshålen. Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som delfiner i fångenskap lider av kan allvarligt påverka hälsan hos dem. Symptom på stress inkluderar viktförlust, antisocialt beteende, brist på aptit, magsår samt att delfinerna blir mottagligare för olika sjukdomar.
Delfinerna dör ofta unga
Trots att delfinerna på Kolmårdens delfinarium hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga. Omkring 60 delfiner har dött på Kolmårdens delfinarium sedan det öppnade. Det innebär ett snitt på 1,27 delfiner per år. Det exakta antalet döda delfiner på Kolmårdens delfinarium är svårt att redovisa då rapporteringen till Länsstyrelsen varit bristande. Kolmårdens delfinarium har kritiserat Djurrättsalliansen för att siffran inte stämmer, men trots flera upprepade försök till dialog med Kolmårdens djurpark om en korrekt lista så vägrar de att lämna ut den informationen. Utifrån den information som finns så kan en del av dödsorsakerna fastställas. Det finns delfiner som dött av kvicksilverförgiftning, angripna lungor, kollission med poolväggen, kroniska lungskador, kraftig avmagring och för att ha ätit härsken fisk för att nämna några dödsorsaker hos delfinerna.
Vad lär vi oss av en delfinshow?
Det sägs att djurparker och delfinarier är ett sätt att lära människor mer om djur. Men vad lär man sig av att titta på uppträdande djur i fångenskap? Vi fascineras av delfinernas värme och intelligens. Me hur många tänker på priset som delfinerna får betala? Vi har tagit dem från deras familjer och från deras hem i havet för att underhålla oss. Vad vi framför allt lär oss när vi går på en delfinshow är att acceptera fångst och utnyttjade av djur. Vi har ingen rätt att hålla delfiner i fångenskap. Det handlar inte om utbildning eller bevarande. Det handlar helt enkelt om att delfiner i fångskap drar in stora pengar.
Tid för förändring
På många håll i världen förändras synen på att använda marina däggdjur i underhållningssyfte. Det berömda Sea World i USA har upphört med sin uppfödning av späckhuggare och även meddelat att de upphör med shower. I vårt grannland Finland har det sista delfinariet stängt och nyligen meddelade även National Aquarium i Maryland, USA, att deras delfiner ska flyttas till ett så kallat seaside sanctuary, ett inhägnat område i öppet vatten. Kolmårdens delfinarium öppnade 1969 och vi vet idag bättre än vad vi gjorde då. Den enda moraliskt rätta vägen för Kolmården att gå är att ta fram en avvecklingsplan för denna del av verksamheten om man är uppriktigt intresserad av djurens väl och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill och ett gott renommé i detta för Kolmården att vinna.
Hjälp oss göra skillnad för delfinerna på Kolmårdens delfinarium!
- Besök inte Kolmårdens delfinarium eller andra delfinarier i utlandet.
- Dela informationen om delfiner i fångenskap.
- Stöd Djurrättsalliansens arbete med en gåva på pg 42 54 11 – 6 eller swisha till 123 0730 739.
Foton: Norrköpings stadsarkiv