Mjölkindustrin

Enklare för mjölkindustrin att slippa släppa ut djuren på bete

Just nu pågår de så kallade kosläppen runt om i landet som i media och av mejeriföretagen framställs som rena folkfester. Men samtidigt som den svenska mjölkindustrin använder kosläppen för att förstärka bilden av glada kor på gröna ängar har de bakom kulisserna arbetat för att få slippa släppa ut korna på bete.

Något de nu delvis har lyckats med. Beteskravet kommer inte att tas bort men nya föreskrifter börjar gälla den 15 maj som innebär att det blir enklare för mjölkbönder att hålla korna inomhus. Det tidigare kravet på att kor måste hållas utomhus under en sammanhängande period tas bort och så även kravet på journalföring vilket innebär att det inte kommer att gå att kontrollera när och hur mycket korna fått gå ute.

Mjölkindustrin i Sverige har lyckats få igenom att djuren kommer att få det ännu sämre än vad de redan har och det har de bland annat gjort med argumentet att konkurrensvillkoren ska bli lika med dem i andra länder.

Omkring en tredjedel av alla ”mjölkkor” i Sverige står uppbunda inomhus majoriteten av tiden i deras liv. De står då i ett bås där de enbart kan stå eller ligga ner åt ett och samma håll. Även resten av alla andra ”mjölkkor” hålls ständigt inomhus, fast i lösdrift, med undantag för två till fyra månader under sommaren då de får möjlighet att gå ut. Anledningen att korna tvingas leva inomhus större delen av deras liv är för att det är det mest effektiva och lönsamma sättet för att kunna ta deras mjölk.

För att en ko ska få igång en mjölkproduktion behöver hon föda en kalv, precis som vi människor när vi får barn. Men då vi människor vill dricka kornas mjölk, som egentligen är till för deras kalvar, tas kalvarna ifrån sin mamma i princip direkt efter födseln. Korna insemineras gång på gång och föder kalv efter kalv enbart för att hålla igång mjölkproduktionen. Blir kornas barn inte själva ”mjölkkor” så dödas de för att hamna i köttdisken i matbutikerna. Korna inom mjölkindustrin är även avlade för att producera onaturliga mängder mjölk vilket ger dem olika fysiska besvär, bland annat juverinflammation. När korna inte längre är produktiva och lönsamma nog dödas de, trots att de kunnat leva mycket längre.

Kor mjölkas alltså inte för att vi måste göra det eller för att de själva vill utan för att vi människor har hittat ett sätt att utnyttja dem på.

Läs även vår debattartikel om kosläppen, mjölkindustrin och mjölkkonsumtion genom att klicka här.

Jordbruksverkets pressmeddelande om enklare beteskrav hittar du här.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer