Djurförsök

Det går att rädda liv utan att plåga apor

Inför försöksdjurens dag på söndag har en student på Karolinska Institutet skrivit en debattartikel i Metro (21/4) som försvarar djurförsöken som pågår där eftersom de kanske kan rädda liv på människor som drabbats av Aids. Givetvis är det viktigt med forskning kring HIV och Aids. Av just den anledningen är det betydelsefullt med forskning som inte innefattar djur. Det finns ett stort antal HIV-vacciner som testats på apor och som varit effektiva hos dem men dessa har senare inte fungerat på människor.

Debattören kräver att vi ska prioritera. Antingen rädda ett 30-tal apor eller försöka rädda livet på miljontals människor. Först och främst så rör det sig inte om ett 30-tal apor. I dagsläget sitter omkring 100 apor inspärrade på Karolinska Institutet och bara där har tusentals apor dött i olika djurförsök. Vi menar att valet inte nödvändigtvis måste stå mellan människor och djur utan att vi bör satsa på forskning som inte innefattar djur, som också har visat sig vara väldigt framgångsrik inom flera olika områden.

Djurrättsalliansen är positiva till forskning och vetenskapliga framsteg, men inte till vilket pris som helst. Det finns alternativ till många av de djurförsök som utförs idag, många gånger baserade på mänskliga celler eller modeller. Dessvärre satsas det alldeles för lite på den typen av forskning och det finns inte alternativ till alla djurförsök i dagsläget. Men det betyder inte att det är rättfärdigat att utföra de försöken på djur. Vi tror att majoriteten av folket skulle vara emot försök på människor som utfördes mot deras vilja även om det skulle leda till stora framsteg i sökandet efter vaccin och botemedel mot olika sjukdomar. Samma kriterier bör även gälla andra djur då de – precis som vi – är kännande, levande varelser. Vi måste hitta sätt att forska och nå framsteg utan att göra våld på andra.

Skribenten påstår att aporna har det bra. Men ur vems ögon? Under årtionden har aphållningen kritiserats. Trots protester från allmänheten och det faktum att Jordbruksverket krävde att anläggningen skulle avvecklas satsade regeringen pengar på ett nytt aphus som även det är uselt ur djurens synvinkel. Den nya byggnaden stod klar 2003 och kritiserades hårt av Jordbruksverkets primatgrupp som bland annat menade att det nya apcentret ”inte motsvarade ett modernt primatcentrum genomsyrat av omtanke för djuren”.

Nyligen anlände 24 apor från en försöksdjursuppfödning i USA som fått allvarlig kritik av USDA, USA:s jordbruksdepartment och tillsynsmyndighet. Två av dessa apor har bara för några veckor sedan drabbats av tarmframfall på Karolinska Institutet, ett tecken på allvarlig stress hos primater. Det är inte den enda gången apor dött av orsaker som inte varit kopplade till försöken. Tidigare har apor avlivats efter att de fått sårskador, flera apor har dött efter att de fastnat i de små burarna och kvävts till döds, en apa dog på grund av avmagring och under en transport till laboratoriet kvävdes fyra apor till döds. Listan över dödsfall kan göras lång.

Skribenten föreslår att vi istället ska demonstrera utanför ett laboratorium där djuren används för kosmetikaförsök. Där har redan vi varit väldigt framgångsrika efter att kosmetikatester på djur förbjöds inom EU för tolv år sedan och 2013 förbjöds även all försäljning av djurtestad kosmetika i EU.

I Sverige är det sedan 2003 förbjudet att göra djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor. Karolinska Institutet säger sig vara ett modernt medicinskt universitet. Vi tycker det är på tiden att de visar det genom att avveckla verksamheten även med andra apor.

På söndag för vi apornas talan vid en demonstration uppbackade av artisten Moby och den världsberömda primatologen Jane Goodall som bara är några av alla kända namn som tillsammans med över 60 000 personer skrivit under vår protestlista för försöksaporna. Tillsammans kräver vi att försöken på aporna på Karolinska Institutet ska upphöra.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer