Djurförsök

Stor demonstration för KI-aporna på Försöksdjurens dag 24 april

På Karolinska Institutet finns just nu ett 100-tal apor som används i olika djurförsök. 24 av dem ingår i ett malariaförsök där upp till 120 apor kan komma att användas. De har skickats hit från en ökänd uppfödning i USA. Djurrättsalliansen anordnar en stor demonstration på Försöksdjurens dag den 24 april för att uppmärksamma de här försöken och andra försök som utförs på apor vid anläggningen.

Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men det är alltså fortfarande tillåtet att använda andra apor i djurförsök.

I Sverige används apor i försök på Astrid Fagraeus Laboratorium vid Karolinska Institutet i Solna. Aporna är makaker som importerats från bland annat uppfödningar i Kina och nyligen även från USA. Aporna på Karolinska Institutet har aldrig haft rätten till sina egna liv. Trots att de vuxit upp i fångenskap känner de stort behov av att få utöva sina naturliga beteenden. På Karolinska Institutet är detta inte möjligt. Det är därför inte ovanligt att apor utvecklar stereotypa beteenden eller skadar varandra eller sig själva. Ofta kan Djurrättsalliansen läsa i rapporter om apor som avlivats utanför försöken, på grund av skador de åsamkat sig i fångenskapen i burarna. En del apor dör även under transporterna innan de kommit fram till laboratoriet.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa Primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot använding av primater i djurförsök, både i Sverige och inom EU.

Vi är inte ensamma om vår åsikt, opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Nu krävs det att vi samlar våra röster och tillsammans får ett stopp för den tortyr aporna på SMI tvingas genomlida.

Hjälp oss i kampen för att ge dessa apor rätten till sina egna liv!

SKRIV UNDER PROTESTLISTAN —> Du hittar den här

DEMONSTRERA 24 APRIL —> Kl 14:00 utanför Astrid Fagreus Laboratorium, Tomtebodavägen 2 i Solna. Läs mer här: https://www.facebook.com/events/1772562916306099/

BLI MÅNADSGIVARE —> SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansens livsviktiga arbete.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer