Päls

Hur gick riksdagsdebatten om pälsindustrin?

I går debatterade riksdagsledamoten Jens Holm (V) pälsdjursuppfödning med landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S). Genom en så kallad interpellation, där riksdagens ledamöter ställer frågor till ministrarna i regeringen, fick Bucht frågan vad han tänker vidta för åtgärder för att minkarna på de svenska pälsfarmerna ska ha rätt till ett naturligt beteende. Bakom Jens Holms frågor står en miljon minkar och majoriteten av den svenska befolkningen.

Här svarar Jens Holm (V) på fem korta frågor om debatten.

Hur gick debatten om pälsdjursuppfödning?

– Den gick bra. Vi debatterar djurfrågor alltför sällan i riksdagen.

Tycker du att du fick du svar på de frågor du ställt i interpellationen?

– Nej, dessvärre. Tidigare har vi fått ett halvt löfte om att det ska bli nya hårda krav på pälsindustrin inom ramen för den nya djurskyddslagen. Nu sa ministern tyvärr inte mycket.

Varför är det viktigt för dig att lyfta denna frågan?

– Det handlar om livet för en miljon levande kännande individer. I ett civiliserat samhälle borde den här formen av verksamhet inte få förekomma.

Vad är din förhoppning kommer ske när det gäller pälsdjursuppfödning i Sverige?

– Att vi kan göra som så många andra länder; förbjuda verksamheten genom ett regelrätt förbud eller hårdare funktionskrav.

Känns det troligt efter dagens debatt att en lagändring kommer att komma?

– Inte omöjligt, men det krävs fortsatta påtryckningar. Jag undrar också hur Socialdemokraterna resonerar om de tillåter att en sådan som Peter Jeppsson (S) går upp i debatten och agerar pälsindustrins megafon. Jeppsson, som är gammal VD för intresseorganet Svensk Mink, satte sitt eget intresse före partilinjen. Han påstod bland annat att minkar mår dåligt av simvatten. Det var beklämmande att höra.

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) inledde debatten med att understryka att djurskyddsfrågor är mycket angelägna både för honom och för regeringen. Han sa att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och att de lagar och föreskrifter som finns i dag följs av pälsindustrin i Sverige. Enligt Bucht har mycket hänt sedan 2003 då en statlig utredning visade på flera djurskyddsproblem inom den svenska pälsindustrin. Han hänvisade bland annat till att det har blivit skärpta föreskrifter för pälsdjursuppfödning och lyfte bland annat etageburar och berikning för minkarna som dessa förbättringar. Något som Djurrättsalliansen har visat genom dokumentation bara innebär marginella skillnader för djuren och fortfarande inte ger minkarna möjlighet till att bete sig naturligt. Pälsindustrin i Sverige innebär ett enormt lidande och djurplågeri för minkarna. Vi ställer oss frågan om politikerna ännu en gång kommer att svika minkarna?

Här kan du se debatten om den svenska pälsindustrin: http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Deb…

Läs hela Jens Holms interpellation här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Interpe…

Se Djurrättsalliansens dokumentation från svenska minkfarmer på Sveket mot minkarna.

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer