Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar svenska grisindustrin igen

Djurrättsalliansen släpper nytagna bilder och film från svenska grisfabriker. Dokumentationen visar samma verklighet som då vi avslöjade grisindustrin för första gången 2009: djur i en industrialiserad bransch vars vardag innebär instängdhet, trängsel och smuts. Vi har sett industrins extrema konsekvenser i form av många sjuka, skadade och självdöda djur trots att grisar i Sverige slaktas när de är bara sex månader gamla. Djurrättsalliansens researchteam har under hösten 2015 dokumenterat förhållandena för grisar på sju grisfabriker i Sverige.

– Det är en sorglig verklighet vi återigen bevittnat. Grisarna behandlas på ett fruktansvärt sätt endast för ekonomisk vinnings skull och inte som de kännande individer de är. Och detta extrema uppfödningssystem har vårt samhälle legaliserat. Vi tycker att det är på tiden att vi tar debatten om den oetiska djursyn som kommit att bli normaliserad, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Under de sex år som gått sedan grisskandalen 2009 har grisindustrin lagt ner mycket arbete på att intensifiera djuruppfödningen för att hamna på samma nivå som Danmark och andra EU-länder. De lyckades få tillstånd till att genomföra ett djurförsök där de frångick djurskyddslagstiftningen på en rad punkter i syftet att öka lönsamheten. De kallar det Djuromsorgsprogrammet i media, men vad det i verkligheten handlar om är att få fixera suggorna; att minska tiden som smågrisarna får vara hos sin mamma; att stänga in ytterligare ett slaktsvin på den redan mycket trånga ytan och att öka totala antalet grisar i en avdelning. Förbättringar för plånboken men försämringar för djuren.

–  Om någon tvivlade innan så borde det vara ställt utom allt tvivel nu: grisindustrin kommer inte att reformera sig själv till det bättre, säger Malin Gustafsson. Eftersom det så kallade Djuromsorgsprogrammet är avslutat, har utvärderats och nu ligger hos Jordbruksverket har ingen av de grisfabriker som ingick i försöket eller någon annan grisuppfödare i nuläget tillstånd att frångå djurskyddslagstiftningen. Trots det har Djurrättsalliansen funnit att en av de främsta företrädarna inom den svenska grisindustrin systematiskt fixerar suggor, vilket är ett tydligt brott mot djurskyddslagstiftningen. Hos företrädaren för grisindustrin verkar det vara rutin att fixera suggor då vi sett samma sak vid tre olika besök.

– Vi hoppas att människor som ser det här reagerar med både hjärtat och hjärnan och att de minns de här bilderna när de står i kyldisken. Det enda som krävs för att rädda framtida grisars liv är att tänka om, att börja med en ny vana. Att välja vegokött istället för griskött, säger Malin Gustafsson.

En undersökning gjord av Demoskop 2014 visade att var tionde svensk är vegetarian. Även miljöskäl och hälsoskäl har seglat upp som stora anledningar att välja vego.

– Även om grisindustrin inte har förändrats av alla skandaler så har människor gjort det. Vi ser ett enormt uppsving för vegomat och det blir allt enklare att leva som vego. Det är oerhört positivt, avslutar Malin Gustafsson.

Filmmaterialet kan styrkas med datum och GPS-koordinater.

Bilderna kan du se här:
https://www.flickr.com/photos/djurrattsalliansen/albums/72157661984127179

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer