Djurparker

Manifestation för delfiner på Kolmårdens delfinarium

Lördagen den 4 juli inföll världsdagen för fängslade delfiner och Djurrättsalliansen uppmärksammade dagen med en manifestation i Norrköping. Sveriges enda delfinarium, Kolmårdens delfinarium, ligger strax utanför Norrköping och på delfinariet har närmare 60 delfiner dött sedan det öppnades. På ett svart lakan fästes pappdelfiner med namnen på alla de delfiner som dött på Kolmårdens delfinarium.

Alla delfiner som idag finns i fångenskap härstammar från det vilda. Delfinarieindustrin skulle inte fungera utan viltfångade delfiner. På Kolmårdens delfinarium finns det två viltfångade delfiner – Vicky och Nephele, som kommer från USA och Kuba.
När delfiner har fångats in till delfinarier jagas de in mot grunt vatten och när de når stranden är de för utmattade för att orka fly. Då omringas de med ett nät och dras ombord på båtar. Där söker människorna efter de allra bästa delfinerna, många gånger de könsmogna och unga delfinerna. Det har inte varit ovanligt att några delfiner dött av chocken av att bli infångade och andra får in vatten genom blåshålen och dör senare av lunginflammation. För de utvalda delfinerna börjar ett nytt liv. Ett liv i en betongbassäng med klorerat vatten där de måste uppträda för att få mat. Deras familjer får leva ett liv utan dem.
Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som en fängslad delfin lider av kan försvaga deras immunförsvar och gör dem mer mottagliga för sjukdomar. Trots att delfinerna på delfinariet hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga. Dödligheten för delfinkavlar är även den mycket högre i fångenskap. Vilda delfiner kan bli upp till 45 år gamla, men i fångenskap överlever de sällan sina tonår.

Några av de dödsorsaker som delfiner på Kolmården dött av har varit lunginflammation, avmagring, social stress, grispest, aptitlöshet, kollaps, blodbrist, sår i matstrupen, fet lever och bronkit. Delfinungen Mio som föddes 1991 dog efter bara åtta dagar efter att han kolliderat med poolväggen. Att stänga in djur tillsammans som kanske inte kommer överens och som i det vilda aldrig skulle ha träffas medför problem. Att begränsa delfinernas frihet i en pool kan leda till stress och aggression där det finns få möjligheter att fly undan och söka skydd. Av den anledningen så medicineras ofta delfiner i fångenskap för att de ska hålla sig lugna och för att undvika slagsmål. Delfiner lever inte ett normalt liv i fångenskap och får heller inte utlopp för sina naturliga beteenden. Vilda delfiner spenderar större delen av sina liv åt att jaga. På Kolmårdens delfinarium får delfinerna aldrig jaga, utan får istället äta död fisk från delfintränarens händer.

1994 köpte Kolmården de två delfinhonorna Cindy och Mandy från Hagenback zoo i Tyskland. Köpet var kontroversiellt och först sade Naturvårdsverket nej till att de fick importeras till Sverige, då de befann sig på Cites lista 2, vilket medförde att djuren bara fick införas från det land där djuren var födda eller viltfångade. Cindy och Mandy som var nio år gamla hade 1989 fångats in i Florida i USA. Kolmården skickade in en ny ansökan där de påstod att de skulle bedriva forskning på delfinerna för att på så sätt kringgå att få ännu ett avslag. Delfinernas importerades trots kraftiga protester och när de anlände till Sverige bestämde sig Kolmårdens delfinarium för att döpa om dem för att undkomma sammankopplingen. De fick namnen Delphi och Nephele. Delphi dog på Kolmårdens delfinarium år 2007, i samband med en födsel. Hon fick även tidigare sonen Dino, som även han dött på Kolmårdens delfinarium.

Det går aldrig att jämföra en bassäng med havet. Vad är en liten steril bassäng mot havet med alla dess organismer? I det fria kan delfiner simma omkring 55 km om dagen. Det sägs att djurparker och delfinarier är ett sätt att lära människor mer om djur. Men vad lär man sig av att titta på uppträdande djur i fångenskap? Vi fascineras av delfinernas värme och intelligens. Men hur många tänker på priset som delfinerna får betala? Vi har tagit dem från deras familjer och från deras hem i havet för att underhålla oss. Vad vi framför allt lär oss när vi går på en delfinshow är att acceptera fångst och utnyttjade av djur.
Vi har ingen rätt att hålla delfiner i fångenskap. Det handlar inte om utbildning eller bevarande. Det handlar helt enkelt om att delfiner i fångenskap drar in stora pengar.

Djurrättsalliansen ser positivt på att Kolmården utvecklat Bames Värld som fått stort intresse bland besökarna och vi tror att det är vägen att gå i framtiden. Avveckla den förlegade showen med delfiner och satsa mer på djurfria alternativ som Bamses värld. Det är dags att stänga Sveriges enda delfinarium. Delfiner är mycket intelligenta djur med en hjärna närmast motsvarande människans i relation till kroppsstorleken. De har en hög grad av självmedvetenhet. Tiden är mogen för oss som samhälle att omvärdera vårt förhållande till djur på ett generellt plan. Den enda moraliskt rätta vägen för Kolmården att gå är att ta fram en avvecklingsplan för denna del av verksamheten om man är uppriktigt intresserad av djurens väl och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill och ett gott renommé i detta för Kolmården att vinna.

Du kan läsa mer om manifestationen i denna tidningsartikel i Norrköpings tidningar.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer