Djurförsök

Nytt apförsök på Karolinska Institutet

Cornetto, Top hat, Calippo, Igloo, Magnum, Puck, Piggelin, Sandwich, Tip top och Nogger är inte bara namn på populära glassar. Det är även namnen på de tio apor som anlände till Sverige från en försöksdjursuppfödning i Kina i mitten av januari i år. De ingår i ett djurförsök på Karolinska institutet där de med hjälp av provrörsbefruktning kommer att bli gravida. De kommer dock aldrig att tillåtas föda sina barn, utan fostren tas ut med kejsarsnitt och halshuggs. Därefter dissekeras deras hjärtan.

Vid ett senare skede i försöket planeras det även att implantera genetiskt modifierade embryon i aporna. Denna process utsätts Cornetto och de andra aporna för upp till fem gånger och därefter avlivas de eller återanvänds i ett annat experiment. Försöket utförs för att försöka förstå hur hjärtat utvecklas och vad som går fel i utvecklingsprocessen vid medfödd hjärtsjukdom. Ytterligare 40 apor kommer att användas i försöket som pågår till 2019.

Cornetto och de andra aporna är bara några av de omkring 1 miljon försöksdjur som används varje år i Sverige. Bakom låsta dörrar och taggtrådsbeklädda staket finns djuren i fönsterlösa anonyma byggnader tillhörande universitet, sjukhus, forskningsinstitut och företag. Under de senaste åren har djuravdelningarna gått från att vara relativt små till stora, centrala anläggningar där djuren lever på en väldigt begränsad yta. De flesta försöksdjur sitter i små burar hela sina liv och det mesta kontrolleras, till exempel temperatur, föda, lufttillförsel och ljus.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer