Päls

Fortsatt djurplågeri på svenska minkfarmer

Djurrättsalliansen har återigen besökt svenska pälsfarmer och dokumenterat minkarnas situation. Materialet visar att de minkar som föds upp och dödas inom pälsindustrin lever under miserabla förhållanden, vilket Djurrättsalliansen avslöjat vid tre tidigare tillfällen sedan 2010. Materialet är från 2014 samt mindre delar från 2013.

Vi har bland annat dokumenterat djur med stora bitskador och döda minkar liggandes i och utanför burarna. Vad vi mötts av på minkfarmerna vid våra senaste besök skiljer sig inte från vad vi sett tidigare år. Under flera år har vi varit ute på ett stort antal minkfarmer och vår erfarenhet säger att det inte rör sig om ett fåtal undantagsfall. Vi menar att det vi kunnat dokumentera är en del av pälsindustrins verklighet. Extrema konsekvenser av en industri med extrema uppfödningsförhållanden för minkarna.

Nyligen visades den norska dokumentären Under pälsen på SVT som handlar om Frank Narvik som börjar arbeta på en norsk pälsdjursfarm och filmar med dold kamera. Han lyckas dokumentera att sår och skador är vardagsmat inom pälsindustrin och till och med benämns som kannibalismtiden. Han filmar även hur den dagliga tillsynen minkarna ska få inte är någon vidare tillsyn, hur minkar avlivas olagligt och att det är viktigare att det ser bra ut på pappret än hur det går till i verkligheten. I Sverige framhåller pälsindustrin gärna argument som innehåller ordet djurvälfärd eller att Sverige har världens bästa djurskyddslag. Vi i Djurrättsalliansen anser att det är innehållslösa försäljningsargument som inte säger någonting om hur verkligheten ser ut.

Vid våra tidigare avslöjanden har svensk pälsidnsutri försökt göra allt för att flytta fokus från det som vår dokumentation faktiskt visar. Vi tycker att det är fegt att industrin inte kan stå upp för att det är såhär verkligheten för minkarna ser ut även om vi förstår att det inte är så bra försäljningsargument. Men att hålla ensamlevande rovdjur tillsammans i minimala nätburar kommer alltid leda till bitskador, stress, frustration och djur som dör och vi måste ställa oss frågan om vi kan stå för att vi behandlar djur på det sättet i dagens samhälle. Vi ser en lösning och det är att förbjuda all pälsdjursuppfödning.

I Sverige finns det i dagsläget omkring 75 minkfarmer och årligen gasas runt en miljon minkar ihjäl och flås för att bli päls åt oss människor. De minkar med bitskador, sjukdomar och stereotypa beteenden samt de döda minkar Djurrättsalliansen har kunnat dokumentera är djur som dödas när de är omkring ett halvår gamla, med undantag för avelsdjuren som hålls vid liv något längre. Att dessa konsekvenser uppstår på så kort tid anser vi i Djurrättsalliansen inte är något annat än ett kvitto på en industri som innebär djurplågeri.

Den förra socialdemokratiska regeringen föreslog att skärpta krav skulle ställas på industrin. Förslaget innebar bland annat att minkar endast skulle få hållas så att deras behov av att simma, röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och i perioder vara ensamma kunde tillgodoses. Efter valet 2006 röstades detta ner av den borgerliga regeringen, varpå frågan har återkommit både 2011 och 2012 från de rödgröna. Vid samtliga tillfällen har Alliansen röstat emot förslaget, detta trots att 8 av 10 svenskar vill avveckla industrin. Vi anser att det är hög tid att den nuvarande regeringen agerar i frågan.

Läs mer om svenska minkfarmer på Sveket mot minkarna.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer