Äggindustrin

Äggens verkliga pris betalar hönorna

Med påsken i antågande vill vi belysa hönornas verklighet och uppmärksamma det oerhörda lidande som är inblandat i äggindustrin. Djurrättsalliansen besökte under förra året ett av omkring 120 burhönserier som finns i Sverige för att fotografera och dokumentera djurens levnadsförhållanden och äggets verkliga pris.
Drygt 30 % av hönorna i äggindustrin sitter i burar som är så små att de inte kan sträcka ut vingarna ordentligt, putsa sig eller gå omkring. Botten består av nätgolv. 54 % kallas frigående och lever inomhus i grupper om tusentals individer. Flockarnas storlek och den stressande miljön leder ofta till att hönorna börjar plocka fjädrar och hacka på varandra.

I Sverige används 7 miljoner hönor för äggproduktion. När de kläcks, kläcks även deras bröder. Eftersom tuppkycklingar är värdelösa i äggindustrin gasas de eller mals de ihjäl direkt efter födseln. 15 000 tuppkycklingar dödas i Sverige varje dag, oavsett uppfödningsform.

I frihet lever hönor i flockar om 8-10 individer. De ägnar 60 procent av sin vakna tid till att picka och krafsa i marken – efter mat, men också för att de är nyfi kna detektiver som vill undersöka allt. För att bli rena sandbadar de och om natten vill de sitta högt upp på en gren och sova tillsammans med sin flock.
Dagens hönsburar ska innehålla ett sandbad, ett värprede och en sittpinne. Företrädare för äggindustrin har kallat dem för ”en välinredd etta”. För hönan är det dock långt ifrån något bekvämt compact living. De är totalt sysslolösa och har inte möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Forskning visar att de är starkt motiverade att ta sig ut ur burarna, att sträcka på sig och fl axa med vingarna.Hönorna i dagens äggindustri har avlats hårt för att producera maximalt. Idag lägger de nästan ett ägg om dagen,  att jämföra med ursprungliga 30 ägg om året. Den intensiva produktionen är en stor påfrestning på kroppen och många drabbas av benskörhet och äggledarinflammation.
När hönorna är 1,5 år gamla anses de uttjänta och dödas – oavsett uppfödningssystem – antingen genom att de gasas ihjäl med koldioxid på plats (vilket orsakar kvävningskänslor och panik) eller efter transport till ett slakteri.

Se bilderna här.

Det behöver inte se ut såhär. Vi måste inte plåga andra individer för att få livsmedel. Visa djuren respekt – köp inte ägg.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer