Äggindustrin

Äggens verkliga pris betalar hönorna

Med påsken i antågande vill vi belysa hönornas verklighet och uppmärksamma det oerhörda lidande som är inblandat i äggindustrin. Djurrättsalliansen besökte under förra året ett av omkring 120 burhönserier som finns i Sverige för att fotografera och dokumentera djurens levnadsförhållanden och äggets verkliga pris.
Drygt 30 % av hönorna i äggindustrin sitter i burar som är så små att de inte kan sträcka ut vingarna ordentligt, putsa sig eller gå omkring. Botten består av nätgolv. 54 % kallas frigående och lever inomhus i grupper om tusentals individer. Flockarnas storlek och den stressande miljön leder ofta till att hönorna börjar plocka fjädrar och hacka på varandra.

I Sverige används 7 miljoner hönor för äggproduktion. När de kläcks, kläcks även deras bröder. Eftersom tuppkycklingar är värdelösa i äggindustrin gasas de eller mals de ihjäl direkt efter födseln. 15 000 tuppkycklingar dödas i Sverige varje dag, oavsett uppfödningsform.

I frihet lever hönor i flockar om 8-10 individer. De ägnar 60 procent av sin vakna tid till att picka och krafsa i marken – efter mat, men också för att de är nyfi kna detektiver som vill undersöka allt. För att bli rena sandbadar de och om natten vill de sitta högt upp på en gren och sova tillsammans med sin flock.
Dagens hönsburar ska innehålla ett sandbad, ett värprede och en sittpinne. Företrädare för äggindustrin har kallat dem för ”en välinredd etta”. För hönan är det dock långt ifrån något bekvämt compact living. De är totalt sysslolösa och har inte möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Forskning visar att de är starkt motiverade att ta sig ut ur burarna, att sträcka på sig och fl axa med vingarna.Hönorna i dagens äggindustri har avlats hårt för att producera maximalt. Idag lägger de nästan ett ägg om dagen,  att jämföra med ursprungliga 30 ägg om året. Den intensiva produktionen är en stor påfrestning på kroppen och många drabbas av benskörhet och äggledarinflammation.
När hönorna är 1,5 år gamla anses de uttjänta och dödas – oavsett uppfödningssystem – antingen genom att de gasas ihjäl med koldioxid på plats (vilket orsakar kvävningskänslor och panik) eller efter transport till ett slakteri.

Se bilderna här.

Det behöver inte se ut såhär. Vi måste inte plåga andra individer för att få livsmedel. Visa djuren respekt – köp inte ägg.

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer