Päls

243 chinchillor räddade

243 chinchillor som fötts upp för att bli päls räddas nu från sitt lidande. Sveriges sista chinchillafarm ligger utanför Enköping och har varit verksam i 50 år. Djuren har levt i ett kombinerat uthus och garage, instängda i mycket små gallerburar utan bomaterial, ventilation eller ljusinsläpp. Varje år har hundratals chinchillor dödats där för att bli pälsdetaljer på kläder. Djurrättsalliansen har länge kämpat för att farmen ska stängas. Nu är segern ett faktum: Polisen omhändertog alla djur på farmen fredagen 17 oktober och överlämnade dem till Djurrättsalliansen och farmen har är nu stängd.

– Äntligen har Länsstyrelsen beslutat sig för att det får vara nog. Pälsdjursfarmer hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Djurrättsalliansen kommer nu att ta hand om chinchillorna för att placera ut dem i nya kärleksfulla hem, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Redan efter fyra dagar hade Djurrättsalliansen omplacerat samtliga 243 chinchillor i hem för att ge dem en andra chans. Där kommer de att få utlopp för sina naturliga beteenden och möjlighet att vara ute och springa runt, hoppa och få en massa kärlek.

Kostnaden för omplaceringen kommer att hamna på omkring 100 000 kronor. Gåvor för att hjälpa till att täcka detta tas tacksamt emot på vårt Plusgirokonto 42 54 11-6.

Du kan också välja att visa ditt stöd genom att bli månadsgivare! SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansens livsviktiga arbete.

Tillsammans gör vi skillnad – tillsammans räddar vi liv!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer