Päls

Allvarliga brister på olaglig chinchillafarm

I Sverige finns det bara en chinchillafarm för pälsproduktion kvar, utanför Enköping. Farmen har varit verksam i ungefär 50 år och är ökänd för att ha allvarliga brister i djurhållningen. I början av april genomförde Länsstyrelsen en oanmäld inspektion av farmen och fann en rad allvarliga brister:

– Ventilation saknas/är otillräcklig
– Insläpp av dagsljus saknas
– En godkänd förprövning saknas
– Burarna är olagliga då de är för små
– Farmaren saknar utbildning
– Bolådor med bomaterial saknas
– Hyllor saknas i burarna
– Farmen har ingen veterinärkontakt
– Farmaren använder polygamkragar på djuren vilket anses som mycket plågsamt (Polygamkrage är en krage som fästs på chinchillor för att hindra honan att lämna buren, medan hanen kan passera mellan flera honors burar.)

Djurskyddsinspektören och länsveterinären som inspekterade farmen beskriver i protokollet hur de upplevde första intrycket: ”Vid kontrollens början är båda dörrarna till djurutrymmet stängda och luften upplevs som mycket instängd och unken.”

På farmen fanns det 113 vuxna djur och flera av honorna hade ungar. Det fanns också en nyinköpt avelshane vilket tyder på att farmaren inte har för avsikt att lägga ned verksamheten.

Bristerna kan inte ha kommit som någon större överraskning då djurskyddsinspektörerna fann liknande brister i djurhållningen i samband med en inspektion 2008:

”Djurägaren höll med om att ventilationen var otillräcklig, dörren hålls öppen när någon är där för att släppa in luft.”
”Många burar hade ett lager med avföring och smutsig spån i botten.”
”Polygamkrage av metall alternativt plast används på flera honor /…/ Några kragar satt mycket hårt.”
”Inget hö eller annat foder fanns i någon bur.”
”En unge hittades död och några var underutvecklade. Den döda ungen hade enligt djurägaren ramlat ur buren och hittades något dygn senare på golvet, den var då fortfarande vid liv men dog senare.”
”På en direkt fråga om hur hög dödligheten var, svarade djurägaren ca 15%”
”Slakten sker vid pälsmognad vid ca 8 månader. Bedövning görs med el och därefter knäcker man nacken på djuren /…/ Kadavren grävs ner i dynghögen.”

I juni 2013 och den 1 januari 2014 började nya föreskrifter gälla för just chinchillorna. Det är ingen överraskning för farmaren som fått ta del av dem redan när de var ute på remiss.

Efter inspektionen har Länsstyrelsen skickat kontrollrapporten till chinchillafarmaren för att låta honom bemöta kritiken och då har han ungefär tre veckor på sig att inkomma med en handlingplan. Därefter fattar Länsstyrelsen beslut om de åtgärder som ska genomföras.

Djurrättsalliansen anser att chinchillafarmning strider mot svensk djurskyddslag och redan 2010 JO-anmälde vi Jordbruksverket eftersom de nya föreskrifter för hur burarna där chinchillor på pälsfarmer ska vara utformade togs fram av Jordbruksverket redan 2003, men till föreskrifterna sattes inget datum för när de ska träda i kraft. Därför kunde chinchillor fortfarande hållas i burar med 40 centimeters sidor, i stället för de meterhöga burar med tillgång till hyllor i flera plan och utan gallergolv som Europarådet redan för 15 år sedan bestämde att skulle vara normen för pälsfarmer.

Djurrättsalliansen kräver att farmen ska stängas och erbjuder oss att hjälpa till med omplaceringen av de chinchillor som finns på farmen.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer