Äggindustrin

Djurrättsalliansen visar äggindustrins verklighet

Med påsken i antågande vill vi belysa hönornas verklighet och uppmärksamma det oerhörda lidande som är inblandat i äggindustrin. Djurrättsalliansen har besökt ett av omkring 120 burhönserier som finns i Sverige för att fotografera och dokumentera djurens levnadsförhållanden och äggets verkliga pris.

Drygt 30 % av hönorna i äggindustrin sitter i burar som är så små att de inte kan sträcka ut vingarna ordentligt, putsa sig eller gå omkring. Botten består av nätgolv. 54 % kallas frigående och lever inomhus i grupper om tusentals individer. Flockarnas storlek och den stressande miljön leder ofta till att hönorna börjar plocka fjädrar och hacka på varandra.

I Sverige används 7 miljoner hönor för äggproduktion. När de kläcks, kläcks även deras bröder. Eftersom tuppkycklingar är värdelösa i äggindustrin gasas de eller mals de ihjäl direkt efter födseln. 15 000 tuppkycklingar dödas i Sverige varje dag, oavsett uppfödningsform.

I frihet lever hönor i flockar om 8-10 individer. De ägnar 60 procent av sin vakna tid till att picka och krafsa i marken – efter mat, men också för att de är nyfi kna detektiver som vill undersöka allt. För att bli rena sandbadar de och om natten vill de sitta högt upp på en gren och sova tillsammans med sin flock. Dagens hönsburar ska innehålla ett sandbad, ett värprede och en sittpinne. Företrädare för äggindustrin har kallat dem för ”en välinredd etta”. För hönan är det dock långt ifrån något bekvämt compact living. De är totalt sysslolösa och har inte möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Forskning visar att de är starkt motiverade att ta sig ut ur burarna, att sträcka på sig och fl axa med vingarna.Hönorna i dagens äggindustri har avlats hårt för att producera maximalt. Idag lägger de nästan ett ägg om dagen,  att jämföra med ursprungliga 30 ägg om året. Den intensiva produktionen är en stor påfrestning på kroppen och många drabbas av benskörhet och äggledarinflammation.

När hönorna är 1,5 år gamla anses de uttjänta och dödas – oavsett uppfödningssystem – antingen genom att de gasas ihjäl med koldioxid på plats (vilket orsakar kvävningskänslor och panik) eller efter transport till ett slakteri.

Läs mer om äggindustrin.

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer