Djurrätt

Kolmården – ta ert ansvar och rädda Angel och de andra delfinerna i Taiji

Under den föregångna helgen fångades en stor flock av flasknosdelfiner, omkring 250 delfiner, i japanska Taiji. Den fruktansvärda delfinjakten visades upp för omvärlden i den omtalade dokumentären the Cove redan för några år sedan. En av dessa delfiner är en liten kalv som kallas Angel, för sitt änglalika utseende . Angel är enligt uppgift helt vit med rosa ögon , en riktig albino , och vallades in i viken tillsammans med sin mamma. Där separerades Angel från henne och skickades till Taiji Whale Museum, som subventionerar delfinslakten genom att betala för delfiner till delfinarier.

Dessa delfiner ser aldrig havet igen, än mindre sina mödrar, fäder, systrar och bröder. Dessa olyckliga delfiner kvar, inklusive Angels mor, kommer att dödas i ett virrvarr av blod för kött på den japanska marknaden, trots att köttet är förorenat med farliga nivåer av nervgift kvicksilver.

Taiji Whale museum är medlemmar i World Association of Zoos and Aquariums, ( WAZA ), precis som Kolmårdens delfinarium är. Waza försvarar delfinslakten som pågår med argumentet ”Som ni vet, i vissa japanska samhällen har det varit en del av kulturen i århundraden.”

Djurrättsalliansen tycker det är oförsvarbart att Kolmårdens delfinarium är medlemmar i WAZA. Till skillnad från Angel och de andra delfinerna så har Kolmården en valmöjlighet att välja hur de ska agera. Vi kräver att Kolmårdens delfinarium sätter press på WAZA eller lämnar dem omedelbart.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer