Djurförsök

23 februari tänder vi 400 ljus för Astrahundarna

För ett år sedan var vi mitt inne i kampanjen ”Låt Astrahundarna Leva”. Djurrättsalliansen arbetade dygnet runt med att försöka rädda de 400 beaglehundar som Astra Zeneca tänkte skicka till en säker död.

Det började med att vi fick ett tips om att Astra Zenecas hundkennel utanför Örkelljunga skulle läggas ner. Vad som skulle hända med de 400 hundar som fanns där var först oklart. Efter att vi fått höra att Astra Zeneca planerade att massavliva hundarna gick vi ut med vår kampanj. Genomslaget blev otroligt stort. Nyheten spred sig snabbt och tillslut kom Astra Zeneca med uttalandet om att inga hundar skulle dödas, de skulle skickas till England där de skulle utsättas för plågsamma djurförsök. En del av hundarna skulle även skickas till Astra Zenecas anläggning i Mölndal utanför Göteborg. Vi försökte få dem att omplacera hundarna. Rekordmånga engagerade sig i kampanjen och fler människor än det fanns hundar hörde av sig och erbjöd sitt hem. Vi arrangerade protester i flera städer, utanför Astra Zenecas kontor och utanför kenneln. Vi skrev insändare, pratade med media och försökte fysiskt stoppa transporterna när de åkte från kenneln. Men de vägrade låta hundarna få en andra chans. De tänkte bara på pengar, och majoriteten av de 400 hundarna skickades iväg till djurförsök i England.

Nu vill vi minnas Astrahundarna.

Den 23 februari kommer vi att hålla en manifestation utanför Astra Zeneca i Mölndal dit en del av hundarna från kenneln skickades. Vi kommer att tända 400 ljus till minne av de 400 beaglarna. En mängd tal kommer att hållas av några av de som var aktiva i kampanjen, och vi är extra glada över att även få höra Vicky Fraser från Unite to Care, som kommer hit från England, berätta om hur kampanjen fortsatt där efter att Astrahundarna kom dit.

Det kommer att bli samordnade transporter från Skåne, Göteborg och Stockholm. Har du eget fordon och platser över, meddela gärna det.

Vi hoppas att du vill komma på manifestationen. Vi glömmer aldrig Astrahundarna!

Vi ses klockan 14.00 vid parkeringshuset utanför huvudingången, vid den stora Astra Zeneca-skylten. Gör gärna egna skyltar och ta gärna med en blomma att lämna till hundarnas minne.

När: Söndagen den 23 februari kl 14.00

Var: Astra Zeneca, Mölndal (Pepparedsleden 1)

(Närmsta busshållplats heter Astra Zeneca)

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer