Köttindustrin

Nytt avslöjande: Kalkoner lider på svenska gårdar

Djurrättsalliansen kan idag avslöja verkligheten för djuren på Sveriges största kalkonuppfödning. Imorgon firar företaget något som de valt att kalla Kalkonens dag.

– Företaget Ingelsta kalkon säger sig sätta ”etik och djuromsorg i främsta rummet” men det är en ren lögn. Vi kan idag visa bilder och film inifrån kalkonernas helvete, om det här är främsta rummet vill vi inte veta hur det skulle kunna se ut, säger Rasmus Andersson från Djurrättsalliansen.

Över 450 000 kalkoner dödas varje år i Sverige för att bli bland annat smörgåspålägg och korv. Kalkonkött marknadsförs som fräscht och etiskt – men få vet hur uppfödningen av djuren verkligen går till. Under 2012 och 2013 har en person med nära anknytning till Ingelsta Kalkon dokumenterat förhållandena för djuren på företagets största uppfödning på Österlen i Skåne. Djurrättsalliansen har fått materialet och kan idag visa bilder och film på trängsel, smuts, skadade, sjuka och döda fåglar – långt från den idyll som Ingelsta kalkon försöker förmedla.

– Kalkonuppfödning är en genomindustrialiserad verksamhet. Aveln har inriktat sig på mer kött på kortare tid, vilket gjort att fåglarna växer snabbt och blir för tunga för att kunna röra sig ordentligt. Djuren, som väger dubbelt så mycket som sina vilda artfränder, kan inte längre flyga och många av dem har svårt att gå i slutet av sina liv. Dessutom har skillnaden i kroppsvikt mellan tuppar och hönor gjort att de inte längre kan föröka sig naturligt. Kalkonaveln sker därför genom att människor tar upp kalkontupparna i knät och stimulerar dem sexuellt med handen tills de får utlösning.  Därefter insemineras hönorna, berättar Rasmus från Djurrättsalliansen.

– Många av djuren får skador på fötter och ben av det fuktiga, gödselbelagda golvet. Bilderna visar också att många har sår på kroppen och det finns ingenstans för dem att dra sig undan. Det finns ingen etik eller djuromsorg i det här, säger Rasmus som uppmanar alla konsumenter att välja djurvänliga alternativ till kalkonkött.

Imorgon ordnar företaget Ingelsta Kalkon Kalkonens dag med provsmakning och marknadsföring i sina butiker. Djurrättsalliansen kommer att vara på plats utanför sju av Ingelstas tio butiker och upplysa konsumenterna – med nytagna bilder – om hur Ingelsta Kalkons ”passion för kalkon” verkligen ser ut. Samtidigt efterlyser Djurrättsalliansen mer civilkurage från djurvänner runtom i landet.

– Vi uppmanar alla som har information inifrån djurindustrins stängda dörrar att dela den med oss. Vi vill visa hur djuren har det, bortom reklamen, avslutar Rasmus från Djurrättsalliansen.

Bilder från avslöjandet finner du här.

Filmmaterial från avslöjandet finner du här.

Tid och plats för protester:

Djurrättsalliansen kommer anordna protester utanför Ingelsta Kalkons butiker i Malmö, Lund, Helsingborg, Stockholm och Göteborg och vi hoppas att du vill hjälpa till.  Media hälsas välkomna till protesterna men ombeds kontakta Djurrättsalliansen på 0736-586593 i förväg utifall att någon starttid skulle komma att ändras.

STOCKHOLM:

Fredagen 3 maj: Samling Östermalmstorg, kl 14.45 (kommer du sent ligger butiken på Humlegårdsgatan 13)

Lördagen 4 maj: 2 samlingar; Östermalmstorg kl 11.45 (kommer du sent ligger butiken på Humlegårdsgatan 13)

Medborgarplatsen, utanför T-baneuppgången Björns Trädgård, kl 11.45.

GÖTEBORG:

Fredagen 3 maj: Kungsportsplatsen, kl 16.00

Lördagen 4 maj: Utanför hemköp, Frölunda torg, kl 14.00

ÖSTERLEN:

Fredagen 3 maj: Ingelsta kalkons gårdsbutik/restaurang, Österlen, Kl 11.00

LUND:

Fredagen 3 maj: Ingelsta kalkons butik på Knut den stores torg i Lund. Protest 17.00-18.00, samling 16.45 vid Espresso House på Knut den stores torg.

MALMÖ:

Fredagen 3 maj: 2 samlingar; Ingelsta kalkons butik på Östergatan 26. Protest 16-17, samling 15.45 utanför Coop på Malmö C.

Ingelsta kalkons butik på Isbergs gata 5 i Malmö. Protest 16-17, samling 15.45 utanför Coop på Malmö C.

Lördagen 4 maj: Ingelsta kalkons butik på Östergatan 26. Protest 12-14, samling 12.00 utanför Coop på Malmö C.

HELSINGBORG:

Fredagen 3 maj: Samling vid Rådhuset, kl 16.30 (kommer du sent ligger butiken på Drottninggatan 50)

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer