Köttindustrin

Nytt avslöjande: Kalkoner lider på svenska gårdar

Djurrättsalliansen kan idag avslöja verkligheten för djuren på Sveriges största kalkonuppfödning. Imorgon firar företaget något som de valt att kalla Kalkonens dag.

– Företaget Ingelsta kalkon säger sig sätta ”etik och djuromsorg i främsta rummet” men det är en ren lögn. Vi kan idag visa bilder och film inifrån kalkonernas helvete, om det här är främsta rummet vill vi inte veta hur det skulle kunna se ut, säger Rasmus Andersson från Djurrättsalliansen.

Över 450 000 kalkoner dödas varje år i Sverige för att bli bland annat smörgåspålägg och korv. Kalkonkött marknadsförs som fräscht och etiskt – men få vet hur uppfödningen av djuren verkligen går till. Under 2012 och 2013 har en person med nära anknytning till Ingelsta Kalkon dokumenterat förhållandena för djuren på företagets största uppfödning på Österlen i Skåne. Djurrättsalliansen har fått materialet och kan idag visa bilder och film på trängsel, smuts, skadade, sjuka och döda fåglar – långt från den idyll som Ingelsta kalkon försöker förmedla.

– Kalkonuppfödning är en genomindustrialiserad verksamhet. Aveln har inriktat sig på mer kött på kortare tid, vilket gjort att fåglarna växer snabbt och blir för tunga för att kunna röra sig ordentligt. Djuren, som väger dubbelt så mycket som sina vilda artfränder, kan inte längre flyga och många av dem har svårt att gå i slutet av sina liv. Dessutom har skillnaden i kroppsvikt mellan tuppar och hönor gjort att de inte längre kan föröka sig naturligt. Kalkonaveln sker därför genom att människor tar upp kalkontupparna i knät och stimulerar dem sexuellt med handen tills de får utlösning.  Därefter insemineras hönorna, berättar Rasmus från Djurrättsalliansen.

– Många av djuren får skador på fötter och ben av det fuktiga, gödselbelagda golvet. Bilderna visar också att många har sår på kroppen och det finns ingenstans för dem att dra sig undan. Det finns ingen etik eller djuromsorg i det här, säger Rasmus som uppmanar alla konsumenter att välja djurvänliga alternativ till kalkonkött.

Imorgon ordnar företaget Ingelsta Kalkon Kalkonens dag med provsmakning och marknadsföring i sina butiker. Djurrättsalliansen kommer att vara på plats utanför sju av Ingelstas tio butiker och upplysa konsumenterna – med nytagna bilder – om hur Ingelsta Kalkons ”passion för kalkon” verkligen ser ut. Samtidigt efterlyser Djurrättsalliansen mer civilkurage från djurvänner runtom i landet.

– Vi uppmanar alla som har information inifrån djurindustrins stängda dörrar att dela den med oss. Vi vill visa hur djuren har det, bortom reklamen, avslutar Rasmus från Djurrättsalliansen.

Bilder från avslöjandet finner du här.

Filmmaterial från avslöjandet finner du här.

Tid och plats för protester:

Djurrättsalliansen kommer anordna protester utanför Ingelsta Kalkons butiker i Malmö, Lund, Helsingborg, Stockholm och Göteborg och vi hoppas att du vill hjälpa till.  Media hälsas välkomna till protesterna men ombeds kontakta Djurrättsalliansen på 0736-586593 i förväg utifall att någon starttid skulle komma att ändras.

STOCKHOLM:

Fredagen 3 maj: Samling Östermalmstorg, kl 14.45 (kommer du sent ligger butiken på Humlegårdsgatan 13)

Lördagen 4 maj: 2 samlingar; Östermalmstorg kl 11.45 (kommer du sent ligger butiken på Humlegårdsgatan 13)

Medborgarplatsen, utanför T-baneuppgången Björns Trädgård, kl 11.45.

GÖTEBORG:

Fredagen 3 maj: Kungsportsplatsen, kl 16.00

Lördagen 4 maj: Utanför hemköp, Frölunda torg, kl 14.00

ÖSTERLEN:

Fredagen 3 maj: Ingelsta kalkons gårdsbutik/restaurang, Österlen, Kl 11.00

LUND:

Fredagen 3 maj: Ingelsta kalkons butik på Knut den stores torg i Lund. Protest 17.00-18.00, samling 16.45 vid Espresso House på Knut den stores torg.

MALMÖ:

Fredagen 3 maj: 2 samlingar; Ingelsta kalkons butik på Östergatan 26. Protest 16-17, samling 15.45 utanför Coop på Malmö C.

Ingelsta kalkons butik på Isbergs gata 5 i Malmö. Protest 16-17, samling 15.45 utanför Coop på Malmö C.

Lördagen 4 maj: Ingelsta kalkons butik på Östergatan 26. Protest 12-14, samling 12.00 utanför Coop på Malmö C.

HELSINGBORG:

Fredagen 3 maj: Samling vid Rådhuset, kl 16.30 (kommer du sent ligger butiken på Drottninggatan 50)

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer