Päls

Minkarnas verklighet avslöjad igen

Under sommaren 2011 har Djurrättsalliansen samlat in bild- och videomaterial från sju svenska minkfarmer. Precis som förra året visar bilderna att verkligheten för minkarna är något helt annat än vad pälsindustrin och myndigheter får det att låta som. Dokumentationen visar tydligt att missförhållandena fortgår, även i de nya burar som landsbygdsministern, Jordbruksverket och branschen själva hoppas ska rädda minkuppfödningen.

För ett år sedan lovade Eskil Erlandsson förändringar på landets minkfarmer. Med nya regler från Jordbruksverket skulle vanvårdade minkar bli ett minne blott. Med nytagna bilder från ombyggda farmer kan Djurrättsalliansen avslöja att myndigheternas åtgärder är helt verkningslösa.

Den nya dokumentationen visar att det inte har skett några förbättringar alls sedan avslöjandet förra året. På de farmer som besökts i år har Djurrättsalliansen kunnat dokumentera minkar med beteendestörningar, trasiga och smutsiga burar, döda djur och väldigt mycket skador, främst bitskador efter det att djuren biter på varandra eller på sig själva. Det här beror på att minkarna blir väldigt stressade och mår psykiskt dåligt på minkfarmerna, för att de hålls flera stycken i minimala nätburar. I frihet lever minkar ensamma på väldigt stora ytor där de spenderar större delen av sin aktiva tid i vatten, klättrar och jagar. I nätburarna på minkfarmerna kan de inte alls få utlopp för sina naturliga beteenden och det får fruktansvärda konsekvenser.

Efter vårt avslöjande förra året var Eskil Erlandsson och hans lydiga Jordbruksverk snabba med att försöka sopa skandalen under mattan. Några dagar efter att våra bilder kom ut i media gick Jordbruksverket ut och sa att minkar var ”välskötta djur i god kondition”. Vad de menar med ”välskötta djur” kan man tydligt se på våra bilder.

I maj 2011 gav Jordbruksverket ändå förslag på ett antal regeländringar för att förbättra djurens situation på pälsfarmerna. Förslaget på regeländringarna som ska börja gälla 2014 är för tillfället ute på remiss, där Djurrättsalliansen är en remissinstanserna. Vårt remissvar är vår utredning, och vårt skrivna remissvar till Jordbruksverket kan du läsa här, de bifogade bilderna finns här. Bland förslagen som Jordbruksverket ger är att minkarna ska hållas i ”etageburar” och att de ska ha tillgång till föremål att sysselsätta sig med. En ”etagebur” är en minimal bur ovanpå den vanliga buren som används idag. ”Etageburar” har funnits på fyra av sju farmer som Djurrättsalliansen besökt och vi kan konstatera att samma problem förekommer i även dessa typer av burar.

Djurrättsalliansens nya utredning visar tydligt att en bur är en bur. Minkar mår dåligt och kan inte bete sig naturligt i en bur oavsett om den sen kallas standard- eller etagebur. Det är uppenbart att bristerna inte kan rättas till med marginella regeländringar. Och det visar tydligt att nya burar inte är en lösning på problemen; för minkarna är det samma gamla djurplågeri.

Vi har också samlat in dokumentation från Danmark, Norge och Finland, där ”etageburar” används i större utsträckning än i Sverige. Även det materialet visar på minkar som mår oerhört psykiskt dåligt och att exakt samma problem som uppmärksammats i standarburar förekommer i ”etageburarna”.

Den statliga utredningen ”Djurens välfärd och pälsdjursnäringen” (SOU 2003:86) sade redan 2003 att svensk minkfarmning måste ta itu med de problem som finns innan 2010 annars borde industrin helt eller delvis avvecklas. Pälsindustrin fick sju år på sig att förbättra situationen för minkarna, men de gjorde ingenting. Varför får de då ytterligare tid när en tidsgräns redan var satt? Djuren har väntat tillräckligt länge. Inga större burar kommer någonsin att förbättra något. Om svensk djurskyddslag ska följas så kan inte minkar hållas i bur.

Djurrättsalliansens remissvar är följande: förbjud minkfarmning nu!

Se vår dokumentation från svenska minkfarmer på Sveket mot minkarna.

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer