Köttindustrin

Grisvittnen från Djurrättsalliansen inför rätta

Torsdagen den 16/6 kl. 09.00 inleds rättegången i Nyköpings tingsrätt mot de två personer som dokumenterat missförhållanden på grisfarmen Blackstaby och vittnat om vad de sett.

Djurrättsalliansen håller manifestation utanför tingsrätten och författaren Mian Lodalen bjuder på vegankorv efteråt.

I november 2009 anmälde Djurrättsalliansen grisfarmen Blackstaby, som ägs av f.d. ordförande för Swedish Meats, för brott mot djurskyddslagen på tolv punkter. Två personer vittnade i polisförhör om vad de sett under sitt besök. Trots fyra timmar filmmaterial och flera hundra fotografier som styrkte anmälningspunkterna lades förundersökningen ned. Istället ställs nu de två vittnena inför rätta för olaga intrång. Samtidigt har Blackstabys ägare stämt organisationen Djurrättsalliansen på närmare en miljon kronor.

– Vi står självklart för att vi slog larm. Idag är det bara ekonomi som styr och det krävs en oanmäld kamera som ocensurerat visar upp verkligheten. All diskussion och förändring börjar med att samhället erkänner fakta om hur djurindustrin verkligen ser ut, säger Malin Gustafsson, ett av vittnena och talesperson för Djurrättsalliansen.

Malin Gustafsson tror att få människor egentligen vill ställa upp på hur grisarna har det.

– Slaktsvinsuppfödningen är genomindustrialiserad. Grisarna föds upp på betong, på mindre än en kvadratmeter var. De har oftast inget strö, även om lagen föreskriver det. Det är smutsigt och trångt. Många djur har bölder, bråck, är förlamade, har lunginflammationer och är svansbitna. Det finns absolut ingenting för dem att sysselsätta sig med. Den enda gången de får gå ut är när de förs upp på slaktbilen. Är detta verkligen okej? Vi tycker inte det.

Hon menar att Swedish Meats före detta ordförande försöker skrämma Djurrättsalliansen till tystnad och passivitet genom att hota med miljonskadestånd.

– Industrin är livrädd för den ocensurerade bilden och för ifrågasättandet. Men vi kommer inte sluta arbeta förrän djuren respekteras. I samband med rättegången bjuder vi på vegansk korv för att visa att det går utmärkt att säga nej till dödande och djurplågeri och äta gott ändå, avslutar hon.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer