Höjdpunkter

Djurrättsalliansen bildades 2005 och har sedan dess intagit frontlinjen i kampen för djurens rättigheter. Vi ser det som vår skyldighet att försvara de som inte kan föra sin egen talan och vi har uppnått många segrar och höjdpunkter.

Förbud mot tidelag

Demonstration mot sexuella övergrepp på djur.

I många år har missnöjet kokat bland landets djurvänner över vekheten i svensk lag rörande tidelag. Utan att straffas kan man våldta och skada djur svårt, i ett land som anser sig ha världens bästa djurskydd. Djurrättsrörelsens styrka är att omvandla missnöje till handling och ett stort bevis på detta är Djurrättsalliansens kraftfulla kampanj Stoppa Djursexet som drogs igång hösten 2008, där vi infiltrerade ett nätverk av männisor som utförde sexuella övergrepp mot djur.

Apor räddade från djurförsök

En av de räddade aporna.

I december 2009 lyckades vi tillsammans med Animal Defenders International att rädda tre apor från djurförsök. De tre försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo som hölls på Smittskyddsinsttutet (idag Karolinska Institutet) kunde efter avslutade försök pensioneras istället för att avlivas. Idag lever aporna i en fristad i England och är ambassadörer för de apor som fortforande används i plågsamma djurförsök.

Hund- och kattpäls förbjudet

Djurrättsalliansen lämnar över 22 000 namnunderskrifter till jordbruksministern.

Då det fortfarande var lagligt att sälja importerad päls från hundar och katter protesterade vi mot det på flera sätt. Bland annat fick vi de flesta zooaffärer i Sverige att sluta sälja djurleksaker med pälsen under kampanjnamnet "Djurplågeri är inget att leka med!"

Tillsammans med Animal Protection Network samlade vi in 22 000 namnunderskrifter för ett förbud av hund- och kattpäls från Asien som vi överlämnat till Sveriges jordbruksminister. Strax därefter röstades ett förbud igenom som trädde i kraft 2008.

Ingelsta Kalkon avslöjade

Protest efter avslöjandet av Ingelsta kalkon.

Företaget Ingelsta kalkon säger sig sätta ”etik och djuromsorg i främsta rummet” men Djurrättsalliansen kunde under 2013 visa att det var en ren lögn från företagets sida då vi på kalkonens dag i maj lanserade en kampanj för att visa hur djuren lever på Sveriges största kalkonuppfödning. Djurrättsalliansens dokumentation visade på trängsel, smuts, skadade, sjuka och döda fåglar – långt från den idyll som Ingelsta kalkon försökte förmedla. Kampanjen fick stor uppmärksamhet i massmedia.

Foie gras-fritt Sverige

Protest mot ank- och gåslever (foie gras).

I Sverige är det förbjudet att tvångsmata gäss och ankor för att framställa gåslever. Trots det importeras och säljs det i Sverige. För att uppmärksamma detta har Djurrättsalliansen drivit kampanjen "Foie gras-fritt Sverige" och fått över över 100 restauranger och butiker att sluta sälja foie gras.

Många butikskedjor pälsfria

Protest mot utbudet av päls på Stockholm Fashion Week.

Sedan början av 2000-talet har de flesta av landets butikskedjor och många enskilda klädbutiker och klädmärken valt att hålla sina butiker och produkter helt fria från äkta päls. Djurrrättsalliansen har påverkat bland andra IC Company, Naturkompaniet, Team Sportia, Boomerang, Kriss, Peak Performance, Intersport, Stadium, Solo, Vincent Shoe Store och Fjällräven att sluta sälja päls.

Djurrättsalliansen stoppade även projektet Furniche - ett modeprojekt som gick ut på att få unga svenska designers att börja använda äkta päls i sina kreationer. 

Ett liv som gris

Protest utanför Jordbruksverket i samband med kampanjen Ett liv som gris.

Under 2008–2009 dokumenterade vi förhållandena på hundra grisfarmer i Sverige och avslöjade grisarnas livssituation, något som resulterade i den så kallade "Grisskandalen" där Swedish Meats VD fick avgå och grisbranschen skakades om ordentligt.  Ett år senare avslöjades det återigen att djurens situation inte förändrats.

Vegomässan en succé

Bakelser på Vegomässan.

Vi arrangerade Sveriges första Vegomässa med över 1700 besökare - en mässa som fick oerhört många att bli vegetarianer och veganer! Sedan 2007 har vi arrangerat totalt sex vegomässor i Stockholm och Malmö med ett växande besöksantal och intresse varje år! Vi har dessutom tryckt häftet "Varför vegan" med information om djurens situation, fördelarna med att välja vego och recept. Häftet har spridits i tusentals exemplar och vi delar ofta ut dem i samband med vegomatsutdelningar där allmänheten får en möjlighet att testa vegomat.

Stäng minkfarmerna

Demonstration mot minkfarm i Svedala.

I den svenska djurskyddslagens fjärde paragraf står det att alla djur ska få utlopp för sitt naturliga beteende, och de ska skyddas mot onödigt lidande. Djurrättsalliansen ägnade nästan två år till att dokumentera svenska minkfarmer och visa upp djurens verklighet, något som skapat en stor opinion mot pälsfarmer, då 70 % av befolkningen vill se ett förbud mot farmerna. Utöver att visa upp minkarnas verklighet arbetar vi även konkret för att stänga minkfarmer och i början av 2013 stängde vi en minkfarm i Svedala efter en intensiv och fredlig kampanj.

Cirkus Scott slutar med vilda djur

Protest mot djur på cirkus.

I oktober 2013 meddelade Cirkus Scott att de efter 76 år beslutat sig för att sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Det innebär att inga elefanter eller sjölejon kommer att finnas med i deras repertoar i framtiden. Beskedet kom bara några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat att Cirkus Scotts elefanttränare tidigare misshandlat elefanter och efter att vi lyckats få tre av deras samarbetspartners att upphöra med samarbetet efter vårt avslöjande.

Kampen för Astrahundarna

Låt Astra-hundarna Leva demonstrerar ute vid Astra Zenecas djurförsöksuppfödning.

När läkemedelsjätten Astra Zeneca meddelade att de skulle lägga ner merparten av sina laboratorier i Sverige viste vi att det var bråttom att agera för att rädda de omkring 500 hundar som hålls på deras egen destinationsuppfödning av försöksbeaglar i Örkelljunga.

Dog