Djurparker

Varför vägrar Kolmårdens delfinarium att redovisa antalet döda delfiner?

Djurrättsalliansen har kritiserats av Kolmårdens delfinarium för att publicera felaktigt antal döda delfiner och felaktiga dödsorsaker för dem. Under maj och juni har därför Djurrättsalliansen flera gånger försökt få ett besked från Kolmårdens delfinarium via både PR- och Informationsansvarige, den pressansvariga samt djurparkens forskningschef och zoolog utan resultat. Det första mejlet skickades ut den 23 maj och de har därefter följts upp med flera mejl och telefonsamtal där Djurrättsalliansen har fått beskedet att vi ska få ett svar.

– Det är beklagligt och oroväckande att Kolmårdens delfinarium inte är öppna med vad som försiggår på delfinariet. Det är upp till var och en att besluta om man vill besöka delfinariet eller inte, men vi anser att allmänheten har rätt till informationen om hur många delfiner som dött på delfinariet och varför för att kunna fatta det beslutet, säger Daniel Rolke, talesperson för organisationen Djurrättsalliansen.

Cites reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter. Flasknosdelfiner, som finns på Kolmårdens delfinarium, är listade som en art man bör ha under uppsikt. Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om artskydd ska den som håller delfiner i fångenskap årligen skicka en kopia på förteckning till Länsstyrelsen där information om art, ursprung (viltfångad eller född i fångenskap), datum när djuren kom eller skickats från delfinariet, födelsedatum, namn och information till leverantör/säljare/inlämnare/köpare samt märkning/namn. Kolmårdens delfinarium meddelar enbart hur många delfiner som finns på delfinariet, könen samt om någon fötts eller dött. Vi har kunnat avslöja att man under 2015 inte rapporterat födseln av delfinen Peach och det finns starka skäl att tro att det inte är den enda gången felaktigheter begåtts. Utan den information som ska ingå i rapporteringen som födelsedatum, dödsdatum och ett namn för att identifiera en individ blir det väldigt svårt för allmänheten att kontrollera att verksamheten bedrivs på ett regelrätt sätt.

Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som delfiner i fångenskap lider av kan allvarligt påverka hälsan hos dem. Symptom på stress inkluderar viktförlust, antisocialt beteende, brist på aptit, magsår samt att delfinerna blir mottagligare för olika sjukdomar. Trots att delfinerna på delfinariet hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga. Utifrån den information Djurrättsalliansen fått tag på från olika myndigheter så handlar det om över 60 döda delfiner sedan delfinariet öppnade.

Den 23 juli anordnar organisationen Djurrättsalliansen en demonstration utanför Kolmårdens djurpark för att uppmärksamma delfinernas situation.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer