Räddade liv – döms för stöld

Selma och Louise räddades från grisindustrin av Tomma burar.

Det var i augusti förra året som aktionsgruppen Tomma burar räddade två grisar och åtta hönor då de tog sig in i ett grisstall och på ett hönseri. Sex aktivister döms nu för stöld av tingsrätten i Västerås. Martin Smedjeback är en av personerna som var med och räddade djuren och han döms nu till fängelse i en månad och de fem andra som har stått åtalade döms till villkorlig dom och dagsböter. 

– Domen var väntad. Vi ser inte alls domen som något misslyckande. Jag tror att det krävs många som döms för ickevåldsliga aktioner för djuren förrän lagen och människors uppfattning om djur ändras. Orsaken att jag fick fängelse och de andra villkorlig dom och dagsböter är att jag tidigare har avtjänat fängelsestraff för civilt olydiga fredsaktioner. Tiden i fängelse behöver inte heller vara bortkastad tid. Jag kommer att försöka att använda den på bästa sätt för att verka för djuren, främst genom skrivande. Jag ser också fram emot att ha djurrättsliga samtal med mina medfångar, säger Martin Smedjeback. 

Vilka har varit era förhoppningar inför domen?

– Vi hade helst sett att tingsrätten hade frikänt oss och erkänt att det är rätt att rädda individer från fångenskap och död, även då de är djur. Men ett frikännande fanns inte ens på kartan. Min förhoppning har varit att de inte skulle ge allt för stränga straff och att de i domslutet inte bara torrt konstaterar att det är stöld utan att de försöker bemöta våra djurrättsliga argument. 

Han berättar att alla från Tomma burar har varit väldigt nöjda med rättegången och att domaren för det mesta lät dem tala till punkt. I slutet av rättegången fick de alla en efter en möjlighet att lägga fram sina tankar. Gruppens huvudsakliga argument har varit att de inte ska dömas för stöld eftersom djur är kännande individer, inte saker som någon kan äga. 

När gruppen räddade djuren lämnade de efter sig ett undertecknat brev och veganska kakor. De har hela tiden stått upp för händelseförloppet även om de nekar till brottet stöld. Martin Smedjeback säger att rättegången har varit ett bra tillfälle att försvara deras ställningstagande för djuren och varför det är rätt att agera för djuren, även när det innebär lagbrott. 

– Det visar också att vi är villiga att betala ett pris för vårt djurrättsengagemang. Att våra aktioner och rättegången uppmärksammas leder förhoppningsvis till att fler reflekterar över sin syn på andra djur. I bästa fall blir de veganer och aktiva i djurrättsfrågan. 

Hur kommer det sig att ni bestämde er för att använda civil olydnad?

– Vi tycker att det är viktigt med allt djurrättsarbete som sker inom lagens ramar som flygbladsutdelning, demonstrationer och vegomässor. Men vi tycker också att det är viktigt att utmana djurförtrycket genom direkt ingripande. Öppna fritagningar är ett sätt att peka på den underliggande konflikt som finns mellan människors kostval och djurs rätt till sina egna kroppar och sina egna liv. Att fritagningar är betydelsefulla för de djur som räddas säger sig självt.

Jämfört med statistiken över de enorma mängder djur som varje år dödas bara i Sverige för att bli mat åt oss människor är två grisar och åtta hönor inte mycket. Men för just de individerna är det hela världen. Martin Smedjeback säger att de räddade djuren nu lever i kärleksfulla hem hos veganer som behandlar dem som familjemedlemmar istället för råvaror. 

– För första gången i sina liv har de möjlighet att känna solen på deras ryggar och få andas frisk luft. De kommer att få leva hela sina liv, för sin egen skull.

Läs mer på: tommaburar.se

Foto: Tomma burar

Dog