Djurparker

Rädda delfinerna – stäng Kolmårdens delfinarium

Den 4 juli firar Kolmårdens delfinarium 45-års jubileum och delfinshowen ”Life” får köerna att ringla sig långa av besökare. Men frågan är om det är en dag som borde firas med tanke på de konsekvenser det medför för delfinerna som hålls i fångenskap. Namnet är inte riktigt passande då livet för delfinerna på Kolmårdens delfinarium knappast är ett liv värd namnet och med tanke på att närmare 60 delfiner dött där sedan delfinariet öppnade.

Alla delfiner som idag finns i fångenskap härstammar från det vilda. Delfinarieindustrin skulle inte fungera utan viltfångade delfiner. På Kolmårdens delfinarium finns det tre viltfångade delfiner – Vicky, Pichi och Nephele, som kommer från USA och Kuba. När delfiner har fångats in till delfinarier jagas de in mot grunt vatten och när de når stranden är de för utmattade för att orka fly. Då omringas de med ett nät och dras ombord på båtar. Där söker människorna efter de allra bästa delfinerna, många gånger de könsmogna och unga delfinerna. Det har inte varit ovanligt att några delfiner dött av chocken av att bli infångade och andra får in vatten genom blåshålen och dör senare av lunginflammation. För de utvalda delfinerna börjar ett nytt liv. Ett liv i en betongbassäng med klorerat vatten där de måste uppträda för att få mat. Deras familjer får leva ett liv utan dem.
Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som en fängslad delfin lider av kan försvaga deras immunförsvar och gör dem mer mottagliga för sjukdomar. Trots att delfinerna på delfinariet hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga. Dödligheten för delfinkavlar är även den mycket högre i fångenskap. Vilda delfiner kan bli upp till 45 år gamla, men i fångenskap överlever de sällan sina tonår.

Några av de dödsorsaker som delfiner på Kolmården dött av har varit lunginflammation, avmagring, social stress, grispest, aptitlöshet, kollaps, blodbrist, sår i matstrupen, fet lever och bronkit. Delfinungen Mio som föddes 1991 dog efter bara åtta dagar efter att han kolliderat med poolväggen. Att stänga in djur tillsammans som kanske inte kommer överens och som i det vilda aldrig skulle ha träffas medför problem. Att begränsa delfinernas frihet i en pool kan leda till stress och aggression där det finns få möjligheter att fly undan och söka skydd. Av den anledningen så medicineras ofta delfiner i fångenskap för att de ska hålla sig lugna och för att undvika slagsmål. Delfiner lever inte ett normalt liv i fångenskap och får heller inte utlopp för sina naturliga beteenden. Vilda delfiner spenderar större delen av sina liv åt att jaga. På Kolmårdens delfinarium får delfinerna aldrig jaga, utan får istället äta död fisk från delfintränarens händer.

1994 köpte Kolmården de två delfinhonorna Cindy och Mandy från Hagenback zoo i Tyskland. Köpet var kontroversiellt och först sade Naturvårdsverket nej till att de fick importeras till Sverige, då de befann sig på Cites lista 2, vilket medförde att djuren bara fick införas från det land där djuren var födda eller viltfångade. Cindy och Mandy som var nio år gamla hade 1989 fångats in i Florida i USA. Kolmården skickade in en ny ansökan där de påstod att de skulle bedriva forskning på delfinerna för att på så sätt kringgå att få ännu ett avslag. Delfinernas importerades trots kraftiga protester och när de anlände till Sverige bestämde sig Kolmårdens delfinarium för att döpa om dem för att undkomma sammankopplingen. De fick namnen Delphi och Nephele. Delphi dog på Kolmårdens delfinarium år 2007, i samband med en födsel. Hon fick även tidigare sonen Dino, som även han dött på Kolmårdens delfinarium.

Det går aldrig att jämföra en bassäng med havet. Vad är en liten steril bassäng mot havet med alla dess organismer? I det fria kan delfiner simma omkring 55 km om dagen. Det sägs att djurparker och delfinarier är ett sätt att lära människor mer om djur. Men vad lär man sig av att titta på uppträdande djur i fångenskap? Vi fascineras av delfinernas värme och intelligens. Men hur många tänker på priset som delfinerna får betala? Vi har tagit dem från deras familjer och från deras hem i havet för att underhålla oss. Vad vi framför allt lär oss när vi går på en delfinshow är att acceptera fångst och utnyttjade av djur.
Vi har ingen rätt att hålla delfiner i fångenskap. Det handlar inte om utbildning eller bevarande. Det handlar helt enkelt om att delfiner i fångenskap drar in stora pengar.

Det är dags att stänga Sveriges enda delfinarium. Delfiner är mycket intelligenta djur med en hjärna närmast motsvarande människans i relation till kroppsstorleken. De har en hög grad av självmedvetenhet. Tiden är mogen för oss som samhälle att omvärdera vårt förhållande till djur på ett generellt plan. Den enda moraliskt rätta vägen för Kolmården att gå är att ta fram en avvecklingsplan för denna del av verksamheten om man är uppriktigt intresserad av djurens väl och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill och ett gott renommé i detta för Kolmården att vinna. Lev – men låt också delfinen leva där den hör hemma.  Det vore en show värt namnet ”Life”.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer