Päls

Pälsindustrin visar upp minkfarm

På lördag har den svenska pälsindustrin en öppen dag på minkfarmen Berntssons gård i Skallmeja, Skara. Syftet är enligt dem att visa upp hur en välskött svensk minkfarm ser ut och ge allmänheten en insyn i pälsdjursfarmning. Viktigast av allt för dem är dock att försöka rekrytera nya minkfarmare. Farmen som de väljer att visa upp som en mönsterfarm har omkring 13 000 minkar inspärrade i små gallerburar och runt 10 000 av dem kommer i slutet av året gasas ihjäl för att sedan flås.

Vid en kontroll utförd av Länsstyrelsen i slutet av 2011 kunde inspektörerna konstatera att i fem av skugghusen hölls minkar helt ensamma och saknade berikning. En del av dessa visade oro och tecken på stereotypier. Det framkom även att minkfarmaren avlivade enskilda minkar på ett olagligt sätt. Inte heller hade farmen ett korrekt tillstånd enligt §16 i Djurskyddslagen.

Även farmens gödselhantering har fått stark kritik då den stred mot miljöbalken och olika domar från Miljööverdomstolen samt det tillstånd som fanns från Länsstyrelsen. Hanteringen av gödsel från farmen uppfyllde inte kravet på lagring på ett sådant sätt att det inte sker växtnäringsläckage till omgivande mark.

Under den öppna dagen kommer allmänheten ges en chans att vandra runt på farmen, lyfta upp minkungar och klappa dem. Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) anser att djuren är extra känsliga under perioden mars till juli:
” Medförande störningar i form av obekant ljud och buller, i nära anslutning till minkfarmer bör inte ske under avelsperioden (parning, dräktighet och laktation). Djuren är under perioden mars till juli speciellt känsliga för oväntade störningar.”
Trots det tänker pälsindustrin låta hundratals personer passera minkarna, titta ned i deras bolådor, lyfta upp ungarna och det kommer med största sannolikhet vara oerhört stressande för djuren, speciellt för minkhonorna som har ungar.

Se vår dokumentation från svenska minkfarmer på Sveket mot minkarna.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer