Pälsentreprenören som blev pälsmotståndare

Under flera år har Djurrättsalliansen bedrivit en intensiv kampanj mot modekedjan Belle Shoes, vars populära butiker länge varit fulla av jackor, kragar, mössor och kappor i äkta päls. En dag fick vi ett oväntat samtal från butiksägaren Eli Cohen. Under en inköpsresa till Kina besökte han en pälsdjursfarm, och tog därefter beslutet att med omedelbar verkan plocka ner varje plagg med päls från hyllorna. Cohen vänder pälsindustrin kalla handen och är idag stark motståndare mot den bransch som han länge har hållit om ryggen. De skyltfönster som tidigare varit belamrade av päls är idag istället fyllda med fejkpäls. Cohen har en stark tilltro till fejkpälsens framtid, och vill gå i bräschen för att fler företag ska utvecklas I samma riktning. Vi tog en pratstund med honom, för att ta reda på vad som föranledde uppvaknandet, om den blodiga pälsindustrin, och om framtiden för den djurvänliga fejkvarianten.

Vad fick dig att sluta sälja päls?
Under en inköpsresa till Kina kom jag i kontakt med en man som jobbade för djurens rättigheter. Jag berättade för honom om mina butiker och om den päls som jag sålde. Han insisterade på att få ta med mig till en pälsdjursfarm. Jag accepterade inbjudan eftersom jag inte förväntade mig att få se något som jag inte redan visste om. Det var inte första gången jag besökte en pälsdjursfarm, det var inte ens första gången jag besökte den specifika farm som vi åkte till. Under mina tidigare besök hade jag alltid tagits med på standardvisningen; en snabb runda bland burarna, den bild som vi inköpare alltid får se. Jag bad aldrig om, och var knappast inte intresserad av att få se något mer än det.
Den här gången fick jag dock komma med in bakom kulisserna. Det som jag såg där kan aldrig göras osett. Det var som i det mest skräckfilmslika slakteri. En scen som berörde mig starkt var där djuren hängde från taket, med pälsen nästan helt avriven. Kroppen och pälsen var nästan helt separerade men satt fortfarande ihop vid djurets huvud. På marken låg flådda, blodiga kroppar i en hög, en bit bort låg djurens pälsar upplagda i långa rader. Den bilden kommer att stanna kvar med mig för alltid.

Vad hände efter ditt besök på farmen?
Jag tog beslutet direkt, jag ville inte ha något med den industrin att göra längre. Jag kunde inte äta på flera dagar och mådde otroligt dåligt. Jag började räkna på hur många djur som får dö för den stora kollektion av jackor och kragar som jag köper in varje år. Det blev väldigt många. Ändå är jag bara en av de små aktörerna i denna gigantiska industri. Det är många djurliv som offras bara för att göra en enda pälsväst. Mannen som tog med mig till pälsdjursfarmen i Kina hotas och förföljs om han riktar kritik mot den mäktiga industrin, medan jag i Sverige stolt kan säga att jag är emot päls. Det var ett självklart beslut för mig. Valet att sluta sälja äkta päls gör att jag kan sova gott om nätterna. Nu behöver inga djur dö för mina jackor.

Vad hade du för bild av pälsindustrin tidigare?
Jag hade till viss del tagit till mig av bilderna på Djurrättsalliansens skyltar och av det jag läst på era flygblad. Det fanns med mig på något plan och gjorde att beslutet tillslut blev otroligt självklart. Jag har, likt alla andra, sett hemska bilder och inslag på tv, men det stora sammanhanget hade helt enkelt inte slagit rot. Jag tror att jag behövde se det med egna ögon. Efter mitt besök på pälsdjursfarmen kopplades allt samman för mig. Jag fick det svart på vitt, hur det faktiskt såg ut.
Jag hittat otroligt snygg fejkpäls som faktiskt ser bättre ut än mycket av den äkta varan, så jag ser jag ingen anledning till att någon skulle behöva sälja äkta päls idag. Det går inte att försvara på något plan. Djur får lida helt i onödan. Med de möjligheter som finns att göra snygg fejkpäls idag går det inte ens att säga att äkta päls är snyggare.

Varför tror du att människor fortfarande använder päls idag?
För några år sedan var det inte lika känt hur pälsindustrin ser ut. Idag finns det information överallt, men jag tror att ännu mer behövs. Jag tror att människor idag bär päls till stor del på grund av okunskap, man ser inte processen bakom när man köper en jacka med en pälskrage i butiken.
Till viss del handlar det också om den status som äkta päls fortfarande är förknippad med, man går från en Luis Vuitton-väska till en pälskappa. Detta tänk tror jag dock främst är kopplat till äldre generationer. Unga människor är mer öppna för förändring. Idag är människor mycket mer medvetna om hur djuren har det, och är beredda att ta ställning mot det. Dessutom ser man fler och fler stora, inflytelserika designers som tar avstånd från päls, vilket ger ringar på vattnet. Dagens generation är villig att använda fejkpäls, så länge den är snygg! Världen håller på att vakna, jag är väldigt glad över att jag gjorde det.

Vad tror du om framtiden för pälsindustrin?
Fejkpäls har under de senaste åren blivit så otroligt mycket snyggare. Marknaden och intresset blir bara större och teknikerna utvecklas hela tiden, så fejkpälsens utveckling kommer bara att gå framåt. Redan idag kan viss fejkpäls konkurrera med äkta päls, och inom några år kommer det inte vara någon frågan om saken. Jag är helt säker på att pälsindustrin kommer att bli mindre. Det kommer helt enkelt inte finnas någon anledning att använda äkta päls längre. Fejkpäls ger ett pris som är mer attraktivt för försäljaren och det leder inte till något dåligt samvete för konsumenten. I slutändan är det genom fejkpäls som alla kommer bli glada: djuren, konsumenten och försäljaren.
Jag är emot päls på grund av hur djuren behandlas, men man behöver inte ens prata om vad som är etiskt rätt. Fejkpäls är helt enkelt snyggare. En kvinna från det företag som jag tidigare brukade beställa päls från ringde mig härom veckan och frågade: Var är din beställning för vintern? Jag svarade: Aldrig päls i mina butiker igen!