Djurförsök

Nytt apförsök på Karolinska Institutet

Cornetto, Top hat, Calippo, Igloo, Magnum, Puck, Piggelin, Sandwich, Tip top och Nogger är inte bara namn på populära glassar. Det är även namnen på de tio apor som anlände till Sverige från en försöksdjursuppfödning i Kina i mitten av januari i år. De ingår i ett djurförsök på Karolinska institutet där de med hjälp av provrörsbefruktning kommer att bli gravida. De kommer dock aldrig att tillåtas föda sina barn, utan fostren tas ut med kejsarsnitt och halshuggs. Därefter dissekeras deras hjärtan.

Vid ett senare skede i försöket planeras det även att implantera genetiskt modifierade embryon i aporna. Denna process utsätts Cornetto och de andra aporna för upp till fem gånger och därefter avlivas de eller återanvänds i ett annat experiment. Försöket utförs för att försöka förstå hur hjärtat utvecklas och vad som går fel i utvecklingsprocessen vid medfödd hjärtsjukdom. Ytterligare 40 apor kommer att användas i försöket som pågår till 2019.

Cornetto och de andra aporna är bara några av de omkring 1 miljon försöksdjur som används varje år i Sverige. Bakom låsta dörrar och taggtrådsbeklädda staket finns djuren i fönsterlösa anonyma byggnader tillhörande universitet, sjukhus, forskningsinstitut och företag. Under de senaste åren har djuravdelningarna gått från att vara relativt små till stora, centrala anläggningar där djuren lever på en väldigt begränsad yta. De flesta försöksdjur sitter i små burar hela sina liv och det mesta kontrolleras, till exempel temperatur, föda, lufttillförsel och ljus.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer