Päls

Minkarnas verklighet avslöjad igen

Under sommaren 2011 har Djurrättsalliansen samlat in bild- och videomaterial från sju svenska minkfarmer. Precis som förra året visar bilderna att verkligheten för minkarna är något helt annat än vad pälsindustrin och myndigheter får det att låta som. Dokumentationen visar tydligt att missförhållandena fortgår, även i de nya burar som landsbygdsministern, Jordbruksverket och branschen själva hoppas ska rädda minkuppfödningen.

För ett år sedan lovade Eskil Erlandsson förändringar på landets minkfarmer. Med nya regler från Jordbruksverket skulle vanvårdade minkar bli ett minne blott. Med nytagna bilder från ombyggda farmer kan Djurrättsalliansen avslöja att myndigheternas åtgärder är helt verkningslösa.

Den nya dokumentationen visar att det inte har skett några förbättringar alls sedan avslöjandet förra året. På de farmer som besökts i år har Djurrättsalliansen kunnat dokumentera minkar med beteendestörningar, trasiga och smutsiga burar, döda djur och väldigt mycket skador, främst bitskador efter det att djuren biter på varandra eller på sig själva. Det här beror på att minkarna blir väldigt stressade och mår psykiskt dåligt på minkfarmerna, för att de hålls flera stycken i minimala nätburar. I frihet lever minkar ensamma på väldigt stora ytor där de spenderar större delen av sin aktiva tid i vatten, klättrar och jagar. I nätburarna på minkfarmerna kan de inte alls få utlopp för sina naturliga beteenden och det får fruktansvärda konsekvenser.

Efter vårt avslöjande förra året var Eskil Erlandsson och hans lydiga Jordbruksverk snabba med att försöka sopa skandalen under mattan. Några dagar efter att våra bilder kom ut i media gick Jordbruksverket ut och sa att minkar var ”välskötta djur i god kondition”. Vad de menar med ”välskötta djur” kan man tydligt se på våra bilder.

I maj 2011 gav Jordbruksverket ändå förslag på ett antal regeländringar för att förbättra djurens situation på pälsfarmerna. Förslaget på regeländringarna som ska börja gälla 2014 är för tillfället ute på remiss, där Djurrättsalliansen är en remissinstanserna. Vårt remissvar är vår utredning, och vårt skrivna remissvar till Jordbruksverket kan du läsa här, de bifogade bilderna finns här. Bland förslagen som Jordbruksverket ger är att minkarna ska hållas i ”etageburar” och att de ska ha tillgång till föremål att sysselsätta sig med. En ”etagebur” är en minimal bur ovanpå den vanliga buren som används idag. ”Etageburar” har funnits på fyra av sju farmer som Djurrättsalliansen besökt och vi kan konstatera att samma problem förekommer i även dessa typer av burar.

Djurrättsalliansens nya utredning visar tydligt att en bur är en bur. Minkar mår dåligt och kan inte bete sig naturligt i en bur oavsett om den sen kallas standard- eller etagebur. Det är uppenbart att bristerna inte kan rättas till med marginella regeländringar. Och det visar tydligt att nya burar inte är en lösning på problemen; för minkarna är det samma gamla djurplågeri.

Vi har också samlat in dokumentation från Danmark, Norge och Finland, där ”etageburar” används i större utsträckning än i Sverige. Även det materialet visar på minkar som mår oerhört psykiskt dåligt och att exakt samma problem som uppmärksammats i standarburar förekommer i ”etageburarna”.

Den statliga utredningen ”Djurens välfärd och pälsdjursnäringen” (SOU 2003:86) sade redan 2003 att svensk minkfarmning måste ta itu med de problem som finns innan 2010 annars borde industrin helt eller delvis avvecklas. Pälsindustrin fick sju år på sig att förbättra situationen för minkarna, men de gjorde ingenting. Varför får de då ytterligare tid när en tidsgräns redan var satt? Djuren har väntat tillräckligt länge. Inga större burar kommer någonsin att förbättra något. Om svensk djurskyddslag ska följas så kan inte minkar hållas i bur.

Djurrättsalliansens remissvar är följande: förbjud minkfarmning nu!

Se vår dokumentation från svenska minkfarmer på Sveket mot minkarna.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer