Djurförsök

Inga fler kattförsök på Lunds universitet

Förra året uppmärksammade Djurrättsalliansen ett experiment på Lunds universitet där katter användes till hjärnstudier. Det är med stor glädje vi nu kan avslöja att försöket har upphört och inga katter finns kvar på Lunds universitet och inte heller planeras några nya försök med katter.

På Lunds universitet har det under decennier pågått djurförsök på katter och sedan september 2010 har 58 katter dödats i samband med djurförsök. Försöken som utfördes var hjärnexperiment och då främst för att studera lillhjärnan. Katterna sövdes och därefter öppnades den bakre delen av kraniet på ena sidan så att hjärnstammen exponeras och den bakre delen av storhjärnan togs bort. Hjärnstammen skars av och därefter upphörde tillförseln av narkosmedel och lillhjärnan friläggs.
Under de kommande 15 timmarna aktiverades hudreceptorer, elektronisk stimulering av nervtrådar och aktiviteterna i lillhjärnan registrerades innan katterna dödades.

Djurrättsalliansen begärde i juni förra året ut offentliga handlingar kring katterna. Lunds universitet vägrade att lämna ut dem och sekretessbelade flera av handlingarna, något som Djurrättsalliansen JO-anmälde då vi anser att offentlighetsprincipen är till för att allmänheten ska ha god insyn i och kunna utöva medborgerlig kontroll, då det ligger i allmänhetens intresse hur katterna vid Lunds universitet hanteras.

Alla djurförsök i Sverige måste godkännas av en etisk nämnd. Det djurförsök som pågår på katter vid Lunds universitet har diarienummer M05-15. Enligt den djurförsöksetiska nämnden existerar inte någon ansökan med det numret och de har heller inga godkända djurförsök på katter vid Lunds universitet. Lunds universitet försökte mörka sina djurförsök och har inte diariefört handlingarna för att förhindra att allmänheten får insyn.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer