Päls

Djurrättsalliansen uppmärksammar Pälsfria fredagen

I dag är det den Pälsfria fredagen, en dag då djuren inom pälsindustrin uppmärksammas över hela världen. Miljontals djur dödas varje år för deras päls skull. Rävar, minkar, mårdhundar, kaniner, prärievargar och chinchillor är några av de djurarter som utnyttjas inom pälsindustrin. Majoriteten av alla dessa djur föds och dödas på pälsdjursfarmer.

Pälsdjursfarmerna är utformade för att kunna föda upp och döda så många djur som möjligt till minsta möjliga kostnad. Det innebär att bland annat rävar och minkar sitter inspärrade i minimala nätburar på farmerna där de inte har någon som helst möjlighet att bete sig naturligt. Stress, trängsel och sysslolöshet är djurens vardag. Djuren blir psykiskt nedbrutna och många uppvisar så kallade stereotypa beteenden, som är upprepade rörelsemönster. Minkar är exempelvis ett rovdjur som i det fria lever ensamma på väldigt stora ytor. På minkfarmerna stängs de in tillsammans i en liten nätbur vilket leder till att de ger sig på varandra och får stora bitsår. Även kannibalism förekommer. 

Pälsindustrin är en global industri och det finns pälsdjursfarmer över hela världen. Men den päls som importeras och säljs i Sverige kommer inte bara från djur som levt och dött på farmer. Den kommer även från djur som fångats i bensaxar. Jackor med pälskragar från exempelvis prärievargar säljs i svenska klädbutiker. De fångas med bensaxar vilket är oerhört plågsamt och många gånger sitter de fast i flera dagar innan jägaren kommer. Bensaxar är olagliga i Sverige på grund av att de är plågsamma, men ändå importeras mycket kläder med pälsdetaljer från djur som gått detta grymma öde till mötes. 

I Sverige stängde den sista rävfarmen för pälsproduktion 2001 och den sista chinchillafarmen 2014. När den sista chinchillafarmen stängdes fick Djurrättsalliansen möjlighet att rädda livet på de 243 chinchillor som fanns på farmen. De lever i dag för sin egen skull i kärleksfulla hem. Men det finns fortfarande ett 70-tal minkfarmer i Sverige och Djurrättsalliansen arbetar för att även dessa farmer ska stängas. Sedan 2009 har vi dokumenterat en stor del av de svenska minkfarmerna och vår dokumentation finns tillgänglig för alla att se. 

Pälsindustrin finns för att människan hittat ett sätt att tjäna pengar på att utnyttja och döda djur för deras päls skull. Industrin tjänar enorma mängder pengar för att människor efterfrågar att klä sig i päls. Skulle vi människor inte köpa päls skulle det inte heller finnas något ekonomiskt intresse av att föda upp djur på farmer eller fånga djur i bensaxar. Djuren kan inte leva utan sin päls, men det kan vi. Vi har därför ett stort ansvar i våra händer när vi köper kläder – djurens liv. Ta avstånd från det djurplågeri pälsindustrin innebär och köp aldrig kläder som inneburit att någon annan har dödats. Köp inte äkta päls!

Djurrättsalliansen kämpar varje dag för att alla dagar ska vara pälsfria. Det gör vi inte enbart genom att dokumentera svenska minkfarmer utan vi arbetar även för en pälsfri handel. Genom att föra dialog med företag och butiker som säljer päls eller pälsdetaljer och upplysa deras konsumenter har vi fått väldigt många företag att bli helt pälsfria. Några av Sveriges största klädföretag som Fjällräven, Åhlens, MQ, nelly.com, Stadium och Helly Hansen har Djurrättsalliansen fått pälsfria. 

Vi arbetar även opinionsbildande genom att anordna flygbladsutdelningar, demonstrationer och manifestationer som belyser djuren inom pälsindustrin. I dag på Pälsfria fredagen kommer vi att manifestera i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vid manifestationerna kommer vi att visa upp några de djur som utnyttjats och dödats inom pälsindustrin. Följ oss gärna på Facebook för att se mer om manifestationerna och vårt övriga arbete. 

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer