Djurförsök

Djurförsök på kaniner bryter mot lagstiftningen

Nyligen godkändes ett djurförsök på Karolinska Institutet av Stockholms norra djurförsöksetiska nämnd där 75 kaniner kommer försättas i blödningschock efter att lårbensfrakturer framkallats hos dem. Detta trots att det finns alternativ till försöket som därmed bryter både mot svensk och EU:s lagstiftning som säger att djurförsök inte får utföras om det finns alternativ till dem.

Försöket utförs av Institutionen för Molekylär Medicin och Kirurgi och kaninerna kommer att hållas på AFL:s djurhus, samma hus där även apor hålls och utnyttjas i djurförsök. Syftet med försöket är att kartlägga olika faktorer i blod som misstänks ligga bakom koagulopati och därför vill de använda sig av en kaninmodell i blödningschock. Kaninerna kommer att sövas och därefter kommer deras magar skäras upp. Sedan utsätts djuren för bilaterala lårbensfrakturer som kommer framkallas med en peang som knips åt över djurets ben. Sedan kommer kaninerna blödas ut till dess att de hamnar i blödningschock. Denna chock pågår i cirka en timme då djuret uppvisar en akut koagulopati. Försöken kommer pågå i 3-4 timmar och blodets koagulationsförmåga studeras noggrant med hjälp av olika tester.

Det är extra uppseendeväckande att detta försök godkänts i den etiska nämden då djurförsök enligt både svensk och EU:s lagstiftning inte får utföras om det finns alternativ, vilket det faktiskt gör i det här fallet. Istället för att utsätta 75 kaniner för detta lidande borde tiden läggas på att utveckla alternativen till dem och samla in material från människor. Tre personer i den etiska nämnden reserverade sig mot försöket som trots det godkändes.

Djurrättsalliansen är positiva till forskning och vetenskapliga framsteg, men inte till vilket pris som helst. Det finns alternativ till många av de djurförsök som utförs idag, många gånger baserade på mänskliga celler eller modeller. Dessvärre satsas det alldeles för lite på forskning som inte innefattar djur och det finns inte alternativ till alla djurförsök i dagsläget. Men det betyder inte att det är rättfärdigat att utföra de försöken på djur.

Djurförsökets dnr är N67/15 och kan begäras ut från Stockholm Norra djurförsöketiska nämnd för den som vill ha mer information.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer