Vego

Sverige utsett till fjärde mest veganska landet i världen

Vår svenska huvudstad listas som den 15:e mest veganvänliga staden i världen 2018 – en lista som toppas av Bristol i Storbritannien. Göteborg snuvar dock Stockholm på titeln om den mest veganvänliga staden i landet och placerar sig precis före på en 14:e plats – före det alltid så populära resmålet Berlin.

Det är kockforumet Chef’s Pencil som gått igenom Google Trends för att kartlägga veganismens popularitet i världen under 2018. De har kommit fram till att Australien är världens mest veganska land följt av Storbritannien och Nya Zeeland. Därefter följer alltså Sverige – långt före våra nordiska grannländer och även före stora veganländer som Kanada, Israel, USA och Tyskland.

Bland världens mest veganska städer finner vi flera klassiker som Portland och Los Angeles men i övrigt dominerar de brittiska öarna med Edinburgh (3), Manchester (6), London (7), Leeds (8) och Glasgow (10) och alltså Bristol som nummer ett. Häpnadsveckand långt ner hittar vi Melbourne (11) och Berlin (16) medan New York inte ens når topp 20.  

– Under de senaste åren har flera svenska företag lanserats utomlands och det ger ekon om hur långt fram Sverige ligger i denna utveckling, säger Daniel Rolke, grundare och arrangör av Sveriges största vegoevent Vegomässan. 

Det skånska växtdryckföretaget Oatly har under förra året satsat stort både i Europa och i USA och östgötska sojaköttföretaget Food for progress har lanserat Oumph! i Storbritannien.

I slutet av 2017 lanserade McDonalds en ny vegansk burgare – McVegan – i Sverige och under 2018 släppte GB den omåttligt populära glassen Magnum i två varianter baserade på ärtprotein. Båda företagen valde att lansera sina produkter i Sverige långt innan de andra länderna på Chef’s Pencils topplista. McVegan går än idag enbart att köpa i Sverige och Finland och Daniel Rolke tror inte det är en tillfällighet.

– Nej det måste finnas ett skäl till varför två globala företag väljer liknande lanceringsplaner för sina produkter bara månader emellan varandra. Veganismen har blivit väldigt populär i hela Skandinavien och Sverige i synnerhet. Skälen är flera men FN:s tydliga koppling mellan klimatförändringar och animaliekonsumtion har nog påverkat många. 2019 har spåtts bli året då veganism blir mainstream av välrenommerade The Economist och jag tror det bara är början.

Den 7 september arrangeras Vegomässan, Sveriges största mässa för vegansk mat och livsstil, för 13:e gången på Nackastrandsmässan i Stockholm. Fjolårets mässa slog besöksrekord med 5 600 personer under en dag och i år hoppas arrangörerna på över 6 000 besökare. Vegomässan arrangeras av Djurrättsalliansen och syftet är att inspirera allt fler till en grön och djurvänlig livsstil. 

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer