AstraZeneca tänker skicka hundarna till skräcklabb i England

Protest för Astrahundarna

De uppmärksammade hundarna på AstraZenecas uppfödning i Örkelljunga kan enligt uppgifter från Astra själva komma att hamna i ett av Europas värsta djurförsökslaboratorier. I en artikel i The Guardian berättar företrädare för AstraZeneca att en del av hundarna ska skickas till deras anläggning i Mölndal och att resten ska skickas till deras laboratorium Alderley Park i Manchester eller en tredje part som arbetar för AstraZeneca. Den tredje parten är högst sannolikt Huntingdon Life Sciences som AstraZeneca frekvent använder sig av.

Huntingdon Life Sciences är ett kontraktslaboratorium som anlitas av företag som tar fram allt från bekämpningsmedel och kemikalier till sötningsmedel och läkemedel. De bedriver ingen egen forskning utan utför de tester som företagen beställer för att se till att produkterna kommer ut på marknaden. De har fått massiv kritik av flera olika djurrätts- och djurskyddsorganisationer och sedan 1989 har de avslöjats i åtta stora utredningar för slarv och brott mot djurskyddslagen.

- Huntingdon Life Sciences är bokstavligt talat helvetet på jorden, anställda har fångats på film när de slagit hundvalpar i ansiktet med knytnävarna, de har skurit upp apor som fortfarande var vid medvetande och kommit drogpåverkade till jobbet, säger Johan Carlsson från Djurrättsalliansen som tagit del av materialet från avslöjandena.

AstraZeneca bekräftar själva att de anlitar Huntingdon Life Sciences men försöker mörka vilken typ av försök det rör sig om. Animal Defenders International kunde dock, efter ett år undercover i djurförsöksindustrin avslöja att AstraZeneca beställt försök från HLS där primater hölls i minimala burar och tvingades andas in giftiga ämnen. Under året som ADI arbetade undercover på HLS dog 217 primater i plågsamma djurförsök på HLS.

- Vi vet att AstraZeneca anlitar Huntingdon Life Sciences, och nu tänker de skicka hundarna till ett öde värre än döden. HLS är ett av världens mest ökända djurförsökslaboratorier, hur kan AstraZeneca, som så ofta skryter om sina djurskyddspolicies, beställa försök därifrån, undrar Johan Carlsson från Djurrättsalliansen.

Nedan följer en kort summering av de avslöjanden som skett inifrån Huntingdon Life Sciences. För utförligare dokumentation samt bild- och filmmaterial klicka här.

1989 – Sarah Kite arbetar 8 månader undercover på Huntingdon Life Sciences. Två av dessa spenderade hon i hundavdelningen och det hon fick se där fick henne att avsluta sitt uppdrag i förtid. Hon träffade hundar som förgiftats med bekämpningsmedel, tandvårdsprodukter, läkemedel och förpackningsmaterial. I ett försök fick 48 beaglar sina ryggar rakade och en kräm mot psoriasis applicerad varje dag i en månad. Hundarna virades in i klistriga bandage och fick bära tratt för att hindra dem från att försöka slicka i de öppna sår som uppstod under försöket. Sarah fick regelbundet städa bort blod, diarré och kräk från hundburarna. Hundarna var så rädda att det ofta hände att de inte vågade komma ut ur burarna.

1997 – Zoe Broughton från Channel Four arbetar undercover på Huntingdon Life Sciences. Under sina 64 dagar på labbet följer hon 32 beaglar, från valp till död och dissektion. Hon filmar anställda som misshandlar valparna med knytnävsslag, träffar djurskyddsinspektörer som kontrollerar anläggningen utan att ens titta på hundarna och dokumenterar hur de anställda tramsar och slarvar när de genomför försöken.

1997 – Michelle Rokke från People for the Ethical Treatment of Animals arbetar undercover på Huntingdon Life Sciences anläggning i USA. Hon filmar bland annat hur anställda skriker åt en livrädd apa under ett försök medan en annan skämtar om att beställaren av försöket kommer gilla det, eftersom det får upp hjärtrytmen extra mycket. En tredje anställd inflikar att ”du kan använda det här testresultatet som toapapper”. Michelle avslöjar även hur HLS planerar ett försök där 37 beaglevalpar ska få sina ben avsågade och brutna med stålvajrar.

2000 – Dokument läcks inifrån Huntingdon Life Sciences och visar att anställda arbetat alkohol- och drogpåverkade och att ledningen, trots att de vetat om det, varken meddelat polisen eller vidtagit disciplinära åtgärder. De anställda har även slarvat under försök och förfalskat data för att göra beställaren nöjd.

2000- 2003 – Huntingdon Life Sciences avslöjas utföra ytterst plågsamma Xenotransplantationsförsök på bland annat viltfångade babianer. I försöken tas organ från grisar och sätts in i primaternas kroppar för att studera om liknande ingrepp ska kunna utföras på människor. Hundratals griskultingar dödas och dissekeras för att få sina organ flyttade till primater. Många av primaterna dör inom 24 timmar, efter tekniska problem och rent slarv. Under en två dygn lång transport från Filipinerna dog dessutom tre apor i sina burar ombord på planet.

2004 – Topphemliga försök beställda av två japanska företag avslöjas. I försöken testas HCFC 22, en gas som använts i kylskåp men som fasats ut för 15 år sedan för att skydda ozonlagret. I försöken tvingades sju månader gamla hundar och möss som bara var 7 veckor att andas in gasen och i företagets egna dokument beskriver de djurens lidande. ”Hund nr 1185 darrar, kämpar emot… darrar, nervös, 1181 slänger sig tillbaks i vaggan (red. där hundarna binds fast under försöken), kämpar emot… 1179 allvarliga huvudryckningar och hela kroppen skakar… 1187 sluter ögonen, hänger med huvudet, huvudet stöttat av vaggan, långsam, djup andning, stapplar i vaggan, halvt medvetslös… 1183 skakar på huvudet, medvetslös… 1173 sluter ögonen, bakbenen glider isär, reagerar inte längre på stimulit.”

2005 – Två anställda får nog och säger upp sig från Huntingdon Life Sciences. De avslöjar att de brott mot djurskyddslagen som dokumenterades redan 1997 har fortsatt. De ser hur anställda lyfter hundar i nackskinnet, slår dem och skriker åt dem när de försöker kämpa emot under försöken. De ser även hur hundarna börjar slåss med varandra och i ett rum attackerar 6-7 hundar en ensam hund som veterinären sedan avlivar. Dagen efter uppstår ett nytt slagsmål och ännu en hund avlivas till följd av skadorna. En annan anställd bevittnar slagsmålen utan att ingripa, hon konstaterar bara att hundarna slåss. Ett TV-bolag besöker även Huntingdon Life Sciences och blir tillsagda att de måste skriva att delar av materialet kommer från ett annat labb för att få tillstånd att filma.

2008 – Animal Defenders International granskar den europeiska handeln med apor till försök. De avslöjar hur apor föds upp i rostiga, trasiga burar i Vietnam och sedan flygs till försök på bland annat HLS. Flygresan tar mellan 30-70 timmar och många av djuren är svaga och sjuka när de kommer fram. På HLS utsätts de för plågsamma försök och utöver det är burmiljön stressande och farlig. Flera apor skadas allvarligt i burarna och de uppvisar självskadebeteenden. ”...en apa bet nästan av sitt finger, gnagde in till benet och fortsatte tugga på handen efter att veterinären hade lagt om såret”. ”De tuggade på metallen, drog sina tänder mot gallret och fyllde kinderna med sågspån, ändå utsattes de för försök som vanligt”. Försöken på aporna var beställda av bland annat AstraZeneca som inte själva har möjlighet att utföra försök på apor.